• Buradasın

    İnzik göl çevresi imarlı mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İznik Gölü çevresi kısmen imarlıdır.
    Ancak, İznik Gölü ve havzası için hazırlanan 1/25 bin ölçekli nazım imar planları, hukuka aykırı bulunduğu gerekçesiyle mahkeme tarafından dört kez iptal edilmiştir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Göl havzasında yapılaşma yasak mı?

    Göl havzalarında yapılaşma, belirli koşullar altında yasak veya kısıtlanmış olabilir. Örneğin, Büyükçekmece Gölü havzasında, mutlak koruma ve kısa mesafeli koruma alanlarında yapılaşma yasaktır; bu alanlarda sadece sebzecilik yapılmasına izin verilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliği" taslağına göre, suni göl ve baraj gölleri "kıyı-kenar çizgisi zorunlu alanlar" kapsamından çıkartılarak bu bölgelerde daha kolay yapılaşma sağlanması amaçlanmıştır. Havza koruma yönergelerine göre, içme suyu projesine ait mecburi teknik tesisler ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki uygulamalar haricinde havza genelinde hafriyat ve döküm yapılamaz. Detaylı bilgi için ilgili yerel yönetimlerin ve kurumların yönetmeliklerinin incelenmesi önerilir.

    Göl havzalarında hangi yapılar yapılabilir?

    Göl havzalarında yapılabilecek yapılar, koruma alanlarına ve yönetmeliklere göre değişiklik göstermektedir. Mutlak koruma alanlarında: Arıtma tesisleri hariç hiçbir şekilde yapı yapılamaz, iskana açılamaz ve turizm alanı kurulamaz. Kısa mesafeli koruma alanlarında: Sabit ve geçici herhangi bir yapı olmamak kaydıyla, mesire, gezi, dinlenme, seyir, piknik alanları, oturma yerleri, park, çocuk bahçesi, oyun bahçesi, açık spor alanları ve yürüme parkuruna izin verilebilir. Orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında: Konut fonksiyonlu alanlarda, ticaret alanı olarak uygulama yapılabilir. Ayrıca, havza koruma planlarında belirtilen diğer yapı ve tesislere de izin verilebilir. Yapılacak herhangi bir yapı veya tesis için ilgili yönetmeliklere ve koruma planlarına uyulması gerekmektedir.