• Buradasın

    HMK 389 nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    HMK 389, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun ihtiyati tedbir ile ilgili maddesidir 24. Bu maddeye göre, aşağıdaki hâllerde uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir:
    1. Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden endişe edilmesi 12.
    2. Gecikme sebebiyle bir sakıncanın veya ciddi bir zararın doğacağının öngörülmesi 12.
    Bu madde, niteliğine uygun düştüğü ölçüde çekişmesiz yargı işlerinde de uygulanır 24.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Hmk 389 ve 399 maddeleri nelerdir?

    HMK 389 ve 399 maddeleri, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda ihtiyati tedbir ile ilgili düzenlemeleri içerir. HMK 389 maddeleri: 1. İhtiyati tedbirin şartları: Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından veya tamamen imkânsız hale geleceğinden endişe edilmesi halinde ihtiyati tedbir kararı verilebilir. 2. İhtiyati tedbir talebi: İhtiyati tedbir, dava açılmadan önce esas hakkında görevli ve yetkili mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep edilir. 3. İhtiyati tedbir kararı: Mahkeme, tedbire konu olan mal veya hakkın muhafaza altına alınması veya bir yediemine tevdii gibi her türlü tedbire karar verebilir. HMK 399 maddeleri: 1. Tazminat: Haksız ihtiyati tedbirden kaynaklanan tazminat davası, esas hakkındaki davanın karara bağlandığı mahkemede açılır. 2. Zamanaşımı: Tazminat davası açma hakkı, hükmün kesinleşmesinden veya ihtiyati tedbir kararının kalkmasından itibaren bir yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.

    HMK nedir?

    HMK, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun kısaltmasıdır. 6100 sayılı HMK, Türkiye Büyük Millet Meclisinde 12 Ocak 2011'de kabul edilen ve 1 Ekim 2011'de yürürlüğe giren bir kanundur. Bu kanun, Türkiye'de özel hukuk alanında görülen davaların yargılama usullerini düzenler.