• Buradasın

    Dernekler masası ne iş yapar?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Dernekler Masası, emniyet teşkilatında dernek işleriyle uğraşan bürodur 2.
    Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) kapsamında ise bu masanın yaptığı işler şunlardır:
    • Derneklerin vermekle yükümlü oldukları bildirim ve beyannamelerin elektronik ortamda yapılması 14;
    • Bürokratik işlemlerin azaltılarak vatandaşların işlerinin kolaylaştırılması 1;
    • İstatistiki bilgilerin kısa sürede sorgulanması ve raporlanması 14;
    • Kamu kurum ve kuruluşları ile veri alışverişi yapılması 1;
    • Derneklere ilişkin her türlü veriye en hızlı şekilde ulaşılması 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Dernekler Genel Müdürlüğü nereye bağlıdır?

    Dernekler Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır.

    Derneklerin faaliyetleri nelerdir?

    Derneklerin faaliyetleri, tüzüklerinde belirtilen amaç ve bu amacı gerçekleştirmeye yönelik olarak dört ana başlık altında toplanabilir: 1. Yardım ve İş Birliği Faaliyetleri: Benzer amaçlı dernekler, siyasi partiler, işçi ve işveren sendikaları ile maddi yardım alışverişi yapabilirler. 2. Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkiler: Kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebilirler. 3. Gelir ve Taşınmaz Elde Etme Faaliyetleri: Üye ödentileri, dernek faaliyetleri ve bağışlar ile gelir elde edebilirler; taşınmaz mal satın alıp, bir ay içinde mülki idare amirliğine bildirmek zorundadırlar. 4. Sandık Kurma: Üyelerinin yiyecek, giyecek gibi ihtiyaçlarını karşılamak üzere sandık kurabilirler.

    Derneklerin temel ilkeleri nelerdir?

    Derneklerin temel ilkeleri şunlardır: 1. Hak Temellilik: Her bireyin temel haklarına saygı gösterilmesi ve eşitlik ilkesinin korunması. 2. Hesap Verebilirlik: Dernek gönüllüleri ve eğitmenlerinin faaliyetlerinden sorumlu tutulması ve şeffaf bir şekilde hesap verebilir olması. 3. İnsan Hakları ve Demokrasi: İnsan haklarına ve demokratik değerlere saygı gösterilmesi. 4. Bilimsel ve Eleştirel Düşünce: Bilimsel yöntemlere ve eleştirel düşünceye dayalı bir yaklaşımın benimsenmesi. 5. Özne-Özne İlişkisi: İnsanlar arasındaki eşit ve saygılı ilişkilerin korunması. Ayrıca, derneklerin diğer genel ilkeleri arasında şeffaflık, sürdürülebilirlik, gönüllülük, işbirliği ve dayanışma gibi değerler de yer alır.

    Derneklere hangi kurum bakar?

    Derneklere İçişleri Bakanlığı bakar. Derneklerin idari ve mali denetimleri, İçişleri Bakanlığı'na bağlı dernekler müdürlükleri tarafından gerçekleştirilir.

    Dernekler hangi organizasyondur?

    Dernekler, kazanç paylaşma amacı taşımayan, belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere bir araya gelen tüzel kişiliğe sahip kişi organizasyonlarıdır.

    Derneklere hangi yasaklar var?

    Derneklere yönelik bazı yasaklar şunlardır: 1. Amaç Dışı Faaliyet: Dernekler, tüzüklerinde belirtilen amaç ve çalışma konuları dışında faaliyette bulunamazlar. 2. Yasaklanmış Amaçlar: Anayasa ve kanunlarla açıkça yasaklanan amaçları veya konusu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştirmek amacıyla dernek kurulamaz. 3. Askeriye ve Kolluk Hizmetleri: Askerliğe, milli savunma ve genel kolluk hizmetlerine hazırlayıcı öğretim ve eğitim faaliyetlerinde bulunamazlar. 4. Özel Kıyafet ve Üniforma: Üyeleri için özel kıyafet veya üniforma kullanamazlar. 5. İzinsiz Yardım Toplama: İzinsiz yardım toplamak veya bu amaçla izin verilen şekil dışında faaliyet göstermek yasaktır. 6. Yabancı Derneklerle İlişki: Yetkili mercilerin izni olmaksızın yabancı dernekler ve merkezi yurt dışında bulunan kâr amacı gütmeyen kuruluşların Türkiye’de temsilciliklerini veya şubelerini açamazlar.

    Dernekler Dairesi Başkanlığı ne iş yapar?

    Dernekler Dairesi Başkanlığı aşağıdaki görevleri yerine getirir: 1. Derneklerin kuruluş, iş ve işlemlerini izlemek, kayıtlarını tutmak, dosyalamak ve arşivlemek. 2. İzne tabi faaliyetlere ilişkin iş ve işlemleri yürütmek. 3. Dernek ve birliklerin tüzel kişiliklerinin sona ermesi, tasfiyesi ve faaliyetten alıkonulması ile ilgili işlemleri yürütmek. 4. Dernek ve birliklere kütük numarası vermek, kütükten silinme işlemlerini yürütmek. 5. Yurt dışından sağlanacak ayni ve nakdi yardımlara ilişkin işlemleri yürütmek. 6. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununa göre yardım toplama faaliyetleriyle ilgili işlemleri yürütmek. 7. Dernek ve birlikler hakkındaki ihbar, şikayet ve denetim taleplerini incelemek ve değerlendirmek. 8. Derneklerin denetimlerini yapmak, eksiklikleri gidermek ve rehberlik etmek.