• Buradasın

    Dernekler faiz geliri elde edebilir mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Dernekler, faiz geliri elde edemezler 12.
    Türk Medeni Kanunu'na göre dernekler, kar amacı gütmeyen ve belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere kurulan sivil toplum kuruluşlarıdır 1. Bu nedenle, faiz geliri elde etmek, derneklerin temel amacı ve faaliyet alanı ile uyumlu değildir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Derneklerin amacı nedir?

    Derneklerin amacı, kâr amacı gütmeyen bir şekilde sosyal, kültürel, bilimsel ya da toplumsal bir amaca hizmet etmektir. Dernekler, genellikle şu faaliyetleri yürütmek için kurulur: - Eğitim ve kültür faaliyetleri: Toplumda kültürel farkındalık yaratmak. - Hayırsever amaçlar: İhtiyaç sahiplerine yardım etmek. - Toplumsal problemlere çözüm üretmek: Karşılaşılan sorunlara dikkat çekerek çözüm önerileri sunmak.

    Derneklerin faaliyetleri nelerdir?

    Derneklerin faaliyetleri, tüzüklerinde belirtilen amaç ve bu amacı gerçekleştirmeye yönelik olarak dört ana başlık altında toplanabilir: 1. Yardım ve İş Birliği Faaliyetleri: Benzer amaçlı dernekler, siyasi partiler, işçi ve işveren sendikaları ile maddi yardım alışverişi yapabilirler. 2. Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkiler: Kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebilirler. 3. Gelir ve Taşınmaz Elde Etme Faaliyetleri: Üye ödentileri, dernek faaliyetleri ve bağışlar ile gelir elde edebilirler; taşınmaz mal satın alıp, bir ay içinde mülki idare amirliğine bildirmek zorundadırlar. 4. Sandık Kurma: Üyelerinin yiyecek, giyecek gibi ihtiyaçlarını karşılamak üzere sandık kurabilirler.

    Dernekler mevduat faizi alabilir mi?

    Evet, dernekler mevduat faizi alabilirler. Dernekler, diğer kurumlar gibi vadeli mevduat hesabı açarak paralarını bankaya yatırabilir ve vade süresi sonunda faiz geliri elde edebilirler.

    Dernekler hangi kanuna tabi?

    Dernekler, 5253 sayılı Dernekler Kanunu'na tabidir.

    Dernekler parasını bankada değerlendirebilir mi?

    Evet, dernekler paralarını bankada değerlendirebilirler. Derneklerin bağışlardan topladığı paraları bankalarda mevduat olarak veya fon almak suretiyle yatırım amaçlı değerlendirmeleri, iktisadi işletme oluşturmaz. Ayrıca, derneklerin banka hesabı açtırmaları ve gelirlerinin bankalar aracılığıyla tahsil edilmesi halinde, banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgelerin alındı belgesi yerine geçmesi mümkündür.

    Dernekler bağış karşılığı mal satabilir mi?

    Dernekler, bağış karşılığı mal satabilirler, çünkü bağışlar ayni (mal) veya nakdi (para) olabilir.

    Dernekler yönetmeliği nedir?

    Dernekler Yönetmeliği, derneklerin ve kar amacı gütmeyen kuruluşların tabi oldukları usul ve esasları düzenleyen bir yönetmeliktir. Yönetmeliğin bazı önemli maddeleri: - Kuruluş Bildirimi: Dernek kurucuları, kuruluş bildirimi ve gerekli ekleri mülki idare amirliğine vermek suretiyle tüzel kişilik kazanırlar. - Genel Kurul Toplantıları: Derneklerin genel kurulları, tüzükte belirtilen zamanlarda olağan, yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya üyelerin beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü toplanır. - Hesap Dönemi: Derneklerde hesap dönemi takvim yılıdır ve 1 Ocak'ta başlayıp 31 Aralık'ta sona erer. - Defterlerin Tasdiki: Dernekler, kullanacakları defterleri il dernekler müdürlüğüne veya notere tasdik ettirirler. - İzinle Kullanılacak Kelimeler: Dernek adlarında "Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk, Mustafa Kemal" kelimeleri ilgili bakanlıkların görüşü alınarak Bakanlığın izniyle kullanılabilir. - Lokal Açma: Derneklerin, üyelerinin sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere mülki idare amirinin izniyle lokal açmaları mümkündür.