• Buradasın

    CMK madde 237 ve 238 nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    CMK madde 237 ve 238 ceza muhakemesinde kamu davasına katılma ile ilgili düzenlemeleri içerir:
    CMK madde 237:
    1. Katılma Hakkı: Mağdur, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile malen sorumlu olanlar, ilk derece mahkemesindeki kovuşturma evresinin her aşamasında hüküm verilinceye kadar şikayetçi olduklarını bildirerek kamu davasına katılabilirler 12.
    2. Kanun Yolu Muhakemesi: Kanun yolu muhakemesinde davaya katılma isteğinde bulunulamaz 12.
    CMK madde 238:
    1. Katılma Usulü: Katılma, kamu davasının açılmasından sonra mahkemeye dilekçe verilmesi veya katılma istemini içeren sözlü başvurunun duruşma tutanağına geçirilmesi suretiyle olur 12.
    2. Sorgulama: Duruşma sırasında şikayeti belirten ifade üzerine, suçtan zarar görenden davaya katılmak isteyip istemediği sorulur 12.
    3. Cumhuriyet Savcısının Kararı: Cumhuriyet savcısının, sanık ve varsa müdafiinin dinlenmesinden sonra davaya katılma isteminin uygun olup olmadığına karar verilir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    CMK 236 nedir?
    CMK 236, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 236. maddesi anlamına gelir ve "Mağdur ile Şikâyetçinin Dinlenmesi" başlığını taşır. Bu madde şu hükümleri içerir: 1. Mağdurun Tanık Olarak Dinlenmesi: Mağdurun tanık olarak dinlenmesi durumunda, yemin hariç, tanıklığa ilişkin hükümler uygulanır. 2. Psikolojisi Bozulmuş Mağdur: İşlenen suçun etkisiyle psikolojisi bozulmuş çocuk veya mağdur, bu suça ilişkin soruşturma veya kovuşturmada tanık olarak bir defa dinlenebilir. 3. Uzman Kişi Bulunması: Mağdur çocukların veya psikolojisi bozulmuş diğer mağdurların tanık olarak dinlenmesi sırasında psikoloji, psikiyatri, tıp veya eğitim alanında uzman bir kişi bulundurulur. 4. Özel Ortamda İfade Alma: Cumhuriyet savcısı veya hâkim tarafından ifade ve beyanının özel ortamda alınması gerektiği değerlendirilen çocuk veya mağdurların ifadeleri özel ortamda uzmanlar aracılığıyla alınır.
    CMK 236 nedir?
    CMK madde 230 ve 231 arasındaki fark nedir?
    CMK madde 230 ve madde 231 arasındaki farklar şunlardır: 1. CMK madde 230: Bu madde, çoklu evlilik, hileli evlenme ve dinsel tören gibi konuları düzenler. 2. CMK madde 231: Bu madde, hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kurumunu düzenler.
    CMK madde 230 ve 231 arasındaki fark nedir?