• Buradasın

    Basit usule tabi mükellefler gelir vergisi beyannamesi vermezse ne olur?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Basit usule tabi mükellefler gelir vergisi beyannamesi vermezse, bu mükelleflerin ticari kazançları gelir vergisinden istisna edilir ve herhangi bir ceza uygulanmaz 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Basit Usulde vergi beyanı ne zaman yapılır?

    Basit usulde vergi beyanı, her yılın Şubat ayı içinde yapılır.

    Kira geliri basit usule tabi olursa ne olur?

    Kira geliri, basit usule tabi olduğunda şu sonuçlar doğar: 1. Gelir Vergisi İstisnası: Basit usulde ticari kazanç gelir vergisinden istisna edilir. Bu nedenle, kira geliri de vergiden muaf olur. 2. Yıllık Beyanname Verilmemesi: Basit usule tabi mükellefler, kira gelirleri için yıllık beyanname vermezler. 3. Defter Tutma Yükümlülüğü: Defter tutma zorunluluğu bulunmaz, alınan ve verilen belgelerin kayıtları meslek odaları veya meslek mensupları aracılığıyla Defter-Beyan Sistemi üzerinden tutulur. 4. Diğer Vergisel Yükümlülükler: KDV beyannamesi verilmez, vergi tevkifatı ve muhtasar beyanname verme zorunluluğu yoktur.

    Vergi beyannamesi nedir?

    Vergi beyannamesi, mükellef veya vergi sorumluları tarafından vergi kanunlarında belirtilen dönemlerde vergi dairelerine verilen, gelir ve giderlerin beyan edildiği resmi bir belgedir. Başlıca türleri: - Gelir Vergisi Beyannamesi: Kişisel gelirlerin beyanı için kullanılır. - KDV Beyannamesi: Katma Değer Vergisi'ni beyan etmek için doldurulur. - Kurumlar Vergisi Beyannamesi: Şirketler ve tüzel kişilikler tarafından yıllık gelirlerin beyan edilmesinde kullanılır. Amaçları: - Vergi idareleri ile mükellef arasında işbirliğini sağlamak. - Verginin ödeme gücüne uygun alınmasını sağlamak.

    Basit usulde vergi mükellefi tekrar gerçek usulde vergilendirmeye tabi olabilir mi?

    Evet, basit usulde vergi mükellefi tekrar gerçek usulde vergilendirmeye tabi olabilir. Basit usulden gerçek usule geçiş, aşağıdaki şartların sağlanması durumunda mümkündür: - Gelir Vergisi Kanunu'nun 47. ve 48. maddelerinde belirtilen genel ve özel şartları topluca taşımak; - Son iki yıl alış, satış ve/veya hâsılat tutarlarının her birinin, ilgili yıllar için belirlenen hadlerden düşük olması; - Yazılı talepte bulunmak ve bu talebin, şartları izleyen yılın Ocak ayının başından otuz birinci günü akşamına kadar bağlı bulunulan vergi dairesine iletilmesi.

    Basit usule tabi mükellef işletme defteri tutabilir mi?

    Basit usule tabi mükellefler işletme defteri tutmazlar, çünkü bu mükellefler için defter tutma zorunluluğu yoktur.

    Beyanname ile ödenen vergiler nelerdir?

    Beyanname ile ödenen vergiler şunlardır: 1. Gelir Vergisi: Yıllık gelir beyanı ile ödenir. 2. Kurumlar Vergisi: Sermaye şirketleri tarafından ödenir. 3. Katma Değer Vergisi (KDV): Mal veya hizmet alımı/satımı yapan kişiler tarafından ödenir. 4. Geçici Vergi: Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin üç aylık kazançlar üzerinden peşin ödedikleri vergidir. 5. Damga Vergisi: Hukuki işlemlerin geçerliliğini gösteren resmî kâğıtlar üzerinden alınır.

    Basit usulde vergi mükellefi gerçek usule geçince ne olur?

    Basit usulde vergi mükellefi, gerçek usule geçtiğinde aşağıdaki değişiklikler meydana gelir: 1. Defter Tutma: Gerçek usulde defter tutma zorunluluğu başlar. 2. KDV Mükellefiyeti: KDV mükellefiyeti kazanılır ve KDV hesaplanır, devlete beyan edilir. 3. Geçici Vergi Ödemesi: 3 ayda bir geçici vergi ödemesi yapılır. 4. Vergi Beyannameleri: Aylık katma değer vergisi beyannamesi, geçici vergi beyannamesi ve muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verilir. 5. Sabit Kıymetler: İşletmede bulunan sabit kıymetler için amortisman hesaplanmaya başlanır. 6. Yazarkasa Kullanımı: Yazarkasa (ödeme kaydedici cihaz) kullanımı zorunludur. 7. Belge Düzeni: Fatura, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi gibi belgelerin bastırılması gerekir.