• Buradasın

    Avukatın mazereti varsa duruşma ertelenir mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, avukatın mazereti varsa duruşma ertelenebilir.
    Avukatın duruşmaya katılamaması durumunda, geçerli bir mazeret dilekçesi sunması halinde mahkeme duruşmayı erteleyebilir 13. Mazeret dilekçesinde dosyanın numarası, mahkeme adı, avukatın adı-soyadı ve mazeret nedeni gibi unsurlar bulunmalıdır 3.
    Ayrıca, birden fazla duruşmanın aynı saatte olması gibi durumlarda da avukatın mazeret kullanması mümkündür 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Avukat mazeretli olursa tebligat kime yapılır?
    Avukatın mazeretli olması durumunda tebligat, avukatın bürosunda çalışan yardımcısı, sekreteri veya kâtibine yapılır.
    Avukat mazeretli olursa tebligat kime yapılır?
    Avukatın mazeret dilekçesi kabul edilmezse ne olur?
    Avukatın mazeret dilekçesi kabul edilmezse, savunma hakkı kısıtlanmış olur ve bu durum hukuka aykırı bir yargılama olarak değerlendirilir. Ayrıca, mahkeme usulüne uygun tebligatına rağmen duruşmaya gelinmediği için zorla getirme emri veya ihzar kararı çıkarabilir ve avukatın duruşmaya katılması sağlanabilir. Bu tür durumlarda, ilgili kararın bozulması için yasal yollara başvurulabilir.
    Avukatın mazeret dilekçesi kabul edilmezse ne olur?
    Avukatlar hangi durumlarda avukatlık yapamaz?
    Avukatlar, belirli durumlarda avukatlık yapamazlar. Bu durumlar şunlardır: 1. Kasten işlenen bir suçtan dolayı iki yıldan fazla hapis cezası almak. 2. Devletin güvenliğine karşı suç işlemek veya anayasal düzene karşı suç işlemek. 3. İrtikap, zimmet, hırsızlık, rüşvet, sahtecilik, dolandırıcılık gibi suçlardan mahkum olmak. 4. Mahkeme kararı ile kısıtlanmış olmak. 5. İflas etmiş olup da itibarı iade edilmemiş bulunmak. Ayrıca, avukatlık mesleği ile bağdaşmayan bir işle uğraşmak da avukatlığın yapılmasına engel teşkil eder.
    Avukatlar hangi durumlarda avukatlık yapamaz?
    Duruşmaya gitmezsem ne olur?
    Duruşmaya gitmezseniz, çeşitli hukuki sonuçlarla karşılaşabilirsiniz: 1. Zorla Getirilme Kararı: Mahkeme tarafından hakkınızda zorla getirilme kararı verilebilir ve kolluk kuvvetleri tarafından duruşmaya götürülmeniz sağlanır. 2. Para Cezası: Mazeretsiz olarak duruşmaya katılmamanız durumunda belirli bir miktarda para cezası alabilirsiniz. 3. Davanın Düşmesi: Hukuk davalarında, davacı veya davalı olarak duruşmaya gitmezseniz, dava düşebilir ve dava yenilenene kadar zaman aşımına uğrayabilir. 4. Yakalama Kararı: Eğer zorla getirme kararından sonra da duruşmaya katılmazsanız, hakkınızda yakalama kararı çıkarılabilir ve yakalandığınızda mahkemeye getirilerek ifadeniz alınır.
    Duruşmaya gitmezsem ne olur?
    CMK avukatı mazeretli olursa ne olur?
    CMK avukatı mazeretli olduğunda, görevi aksar ve bu durum için ücret ödenmez. Ayrıca, avukatın mazeretsiz olarak görev kabul etmemesi veya görevi bırakması durumunda, yaptığı ödemeleri iade etmesi gerekir.
    CMK avukatı mazeretli olursa ne olur?
    Mazeret sunan avukatın mazeretine ilişkin bir karar verilmeden dosyanın karara çıkması tahliye olur mu?
    Mazeret sunan avukatın mazereti dikkate alınmadan dosyanın karara çıkması, tahliye kararını etkileyebilir. Avukatın mazeret dilekçesi sunması, duruşmaya katılamayacağını bildirmek için zorunludur ve bu dilekçenin kabul edilmemesi durumunda, avukatın yokluğunda karar verilmesi savunma hakkının kısıtlanması olarak değerlendirilir. Dolayısıyla, mahkemenin avukatın mazeretini kabul etmemesi ve yokluğunda karar vermesi, tahliye kararının bozulmasına neden olabilir.
    Mazeret sunan avukatın mazeretine ilişkin bir karar verilmeden dosyanın karara çıkması tahliye olur mu?
    Duruşma çakışması mazeret mi?
    Evet, duruşma çakışması geçerli bir mazerettir. Birden fazla mahkemede taraf veya vekil olan bir kişinin duruşmalarının aynı güne ve saate denk gelmesi durumunda, bu durum mazeret olarak kabul edilir ve mahkemeye mazeret dilekçesi sunulması gerekir.
    Duruşma çakışması mazeret mi?