Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yarma işlemi iki farklı bağlamda kullanılabilir: tarım ve ağaç aşılama.
Tarım bağlamında yarma işlemi şu adımlarla gerçekleştirilir 1:
- İlgili tarım ürünü (buğday, arpa, mercimek vb.) temizlenir ve yıkanır 1.
- Ürün, uygun makinelerde veya el ile yarma işlemine tabi tutulur 1. Bu işlem sırasında ürünün kabukları ayrılır ve iç kısmı ortaya çıkar 1.
- Yarma işlemi sonucunda elde edilen iç kısım, yemeğe veya başka bir şekilde kullanılmak üzere hazır hale gelir 1.
- 3-10 cm kalınlığındaki anaç veya dalın kesimi ile başlanır 23.
- Özel yarma aşı aletlerinden biri veya kalın gövde ve dallarda kasap bıçağı benzeri ağır bir bıçakla, aşılanacak kısmın merkezinden 5-8 cm derinlikte dik bir yarık açılır 23.
- Aşı tokmağı veya çekicin bıçağa vurulması ile işlem tamamlanır 2.
- 7-10 cm uzunluğunda ve üzerinde 2-3 adet göz bulunduran aşı kalemlerinin uç kısımları hafifçe meyilli kesilerek kama şeklinde hazırlanır 23.
- Kalemler, açılan yarığın iki tarafına yerleştirilir ve anacın basıncı ile sıkıca tutulur 23.
- Yara yüzeyleri aşı macunu ile kapatılır 23.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: