• Buradasın

    Tahta kaşık ve çatal neden yasaklandı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Tahta kaşık ve çatalın neden yasaklandığına dair güncel bir bilgi bulunamamıştır. Ancak, geçmişte tahta kaşıkların yasaklandığı bazı durumlar olmuştur:
    • Profesyonel mutfaklar: 2000'li yılların başından itibaren, RDC 216/04 sayılı Karar ile restoran ve benzeri profesyonel mutfaklarda tahta kaşık kullanımı yasaklanmıştır 2. Bu yasak, Ulusal Sağlık Gözetim Ajansı'nın (Anvisa) hijyen standartlarını korumak amacıyla getirdiği bir düzenlemedir 2.
    • Avrupa'da tek kullanımlık plastik yasağı: Avrupa Parlamentosu, 2021'den itibaren deniz kirliliğini önlemek amacıyla tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklamıştır. Bu yasak kapsamında plastik çatal, kaşık, tabak gibi ürünler de yer almaktadır 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Tahta çatal sağlıklı mı?

    Tahta çatallar, kimyasal salınım yapmadıkları için metal çatallara göre daha sağlıklı kabul edilebilir. Tahta çatalların sağlıklı kullanımı için: Sık sık temizlenmeleri gerekir. Aşınmış tahta çatallar yenilenmelidir.

    Plastik çatal kaşık neden zararlı?

    Plastik çatal ve kaşıkların zararlı olmasının bazı nedenleri: Kanserojen maddeler: Uygun olmayan plastikle üretilen çatal ve kaşıklarla yenilen yemekle birlikte zararlı mikroplar ve zehirleyici maddeler vücuda yayılabilir. Kimyasal sızıntılar: Plastik çatal ve kaşıklar, sıcak besinlerle temas ettiğinde kanserojen maddeleri besine yansıtabilir. Zararlı plastik türleri: 3 numaralı plastikler (PVC veya V). 6 numaralı plastikler (PS). 7 numaralı plastikler (diğer türler). Güvenli plastik türleri: 1 numaralı plastikler (PET veya PETE). 2 numaralı plastikler (HDPE). 5 numaralı plastikler (PP).