Süt humması (hipokalsemi), genellikle yüksek süt verimli sığırlarda doğum sonrası görülen metabolik bir hastalıktır. Başlıca nedenleri: 1. Kan kalsiyum seviyesinin düşmesi: Doğum sonrası paratiroid hormonunun işlev gösterememesi ve sütle birlikte vücuttan fazla miktarda kalsiyumun dışarı verilmesi. 2. Genetik yatkınlık: Hayvanların doğum öncesinde yanlış beslenmesi ve kalsiyumca zengin yemlerle fazla beslenmesi. 3. Magnezyum ve fosfor dengesizliği: Rasyonun magnezyum ve fosfor miktarının yetersiz olması. 4. Yaş faktörü: 5 yaşından büyük ineklerde daha sık görülür, çünkü yaş arttıkça parathormon aktivitesi azalır. Ayrıca, renal yetmezlik, hipoparatiroidi, pankreatit gibi durumlar da süt hummasına yol açabilir.