Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Prina yağının zararlı olmasının bazı nedenleri:
- Kimyasal çözücü kullanımı: Prina, zeytin posasının zararlı kimyasal çözücüler kullanılarak ekstrakte edilmesiyle elde edilir 13.
- Kanserojen maddeler: Prina yağında, sınır değerlerin üzerinde olduğunda sağlık riski oluşturan polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) ve alfa-Benzo(a)piren (BaP) gibi kanserojen maddeler bulunabilir 1.
- Düşük kalite: Prina yağı, serbest yağ asitliği açısından düşük kaliteye sahiptir ve bu durum, yağın sağlık açısından riskli olmasına yol açabilir 3.
Avrupa Birliği sınır değerlerine göre, prina yağında BaP miktarı kilogram başına 2 mikrogramı geçmemelidir 1. Ancak, bazı prina yağı örneklerinde bu değerin 4,5 ila 21,5 kat üzerinde BaP tespit edilmiştir 1.
Prina yağı, gıda etiketlerinde belirtilmediği sürece yiyeceklerde kullanılmamalıdır 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: