• Buradasın

    Plastik bıçak ve çatal neden yasaklandı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Plastik bıçak ve çatal gibi tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanmasının nedeni, çevre kirliliğini azaltma çabasıdır 13.
    Bu ürünlerin yasaklanmasındaki hedefler arasında:
    • Plastik atıkların azaltılması 24. Plastik atıklar doğada çözünmüyor ve uzun yıllar boyunca toprağı ve suyu kirletiyor 5.
    • Geri dönüşüm oranının artırılması 15. Tek kullanımlık plastiklerin sadece yüzde 10'u geri dönüştürülüyor 15.
    • Alternatif ürünlerin teşvik edilmesi 2. Kullanımı yasaklanan plastik ürünlerin yerine, yeniden kullanılabilir ve dönüştürülebilir ürünlerin kullanılması hedefleniyor 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Plastik kaşıklar neden yasaklandı?

    Plastik kaşıkların yasaklanmasının sebebi, plastik atıkların doğaya verdiği zarar olarak belirtilmiştir. Plastiklerin doğada çözünmesinin yüzyıllar sürmesi, suyu kirletmesi ve sera gazı üretmesi, yasak için gösterilen gerekçeler arasındadır. Avrupa Birliği, 2018 yılında önerilen ve 2019 yılında kabul edilen “Tek Kullanımlık Plastik Yönergesi” kapsamında, 2021 yılından itibaren plastik kaşıkların ve alternatifi olan tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımını yasaklamıştır. Türkiye'de de benzer şekilde, tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması için çağrılar yapılmaktadır.

    Plastik tabaklar neden yasaklandı?

    Plastik tabakların yasaklanmasının birkaç nedeni vardır: Çevre kirliliği: Plastik tabaklar, denizlerdeki çöplerin büyük bir kısmını oluşturur ve doğada çok uzun süre çözünmeden kalır. Sera gazı üretimi: Plastiklerin ayrışması sırasında sera gazları açığa çıkar. Alternatiflerin varlığı: Plastik tabakların yerine, doğada daha kolay çözünebilen veya geri dönüştürülebilen alternatifler kullanılabilir. Avrupa Birliği'nde (AB) 3 Temmuz 2021'den itibaren plastikten yapılan ve kullanıp atılan tabak, çatal, bıçak gibi ürünler yasaklanmıştır.

    Plastik çatal kaşık neden zararlı?

    Plastik çatal ve kaşıkların zararlı olmasının bazı nedenleri: Kanserojen maddeler: Uygun olmayan plastikle üretilen çatal ve kaşıklarla yenilen yemekle birlikte zararlı mikroplar ve zehirleyici maddeler vücuda yayılabilir. Kimyasal sızıntılar: Plastik çatal ve kaşıklar, sıcak besinlerle temas ettiğinde kanserojen maddeleri besine yansıtabilir. Zararlı plastik türleri: 3 numaralı plastikler (PVC veya V). 6 numaralı plastikler (PS). 7 numaralı plastikler (diğer türler). Güvenli plastik türleri: 1 numaralı plastikler (PET veya PETE). 2 numaralı plastikler (HDPE). 5 numaralı plastikler (PP).