Hangi anaca hangi kalem aşılanır? Kalem aşısı yapılacak anaç ve kalem seçiminde dikkat edilmesi gerekenler: Kalem ve anacın aynı kalınlıkta olması önerilir. Yumuşak çekirdekli meyveler (elma, ayva, dut vb.) kalem aşısı için daha uygundur. Sert çekirdekli meyveler (erik, kayısı, şeftali vb.) için göz aşısı daha uygundur. Kalemin kalınlığı, bitkinin gövdesinin kalınlığına uygun olmalıdır. Bazı kalem aşısı yöntemleri: Çoban aşısı: Anacın aşırı kalın olduğu durumlarda kullanılır. Yarma aşısı: Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde, anacın kalın olduğu durumlarda tercih edilir. Dilcikli İngiliz (bindirme) aşısı: Anaç ve kalemin aynı kalınlıkta olması istenen durumlarda uygulanır.