Arpanın verimli olması için aşağıdaki adımlar atılabilir: Toprak hazırlığı: Toprağın pH derecesi 5 ile 8 arasında olmalı, organik maddece zengin, milli, iyi havalanan ve nemi uygun olmalıdır. Gübreleme: Ekimden önce toprak analizi yaptırılmalı, azot, fosfor ve potasyum içeren gübreler kullanılmalıdır. Sulama: Sapa kalkma döneminde ve süt olum döneminde olmak üzere iki sulama yapılmalıdır. Yabancı ot, haşere ve hastalık kontrolü: Yabancı otlar, arpa bitkisi ile rekabet ederek besin ve su tüketir, bu yüzden kimyasal mücadele yapılabilir. Doğru ekim sıklığı ve derinliği: Bitkiler arasında yeterli alan bırakılarak daha iyi güneş ışığı alması ve kök gelişimi sağlanmalıdır. Hasat: Tanelerdeki su oranı %13,5’in altına düştüğünde hasat yapılmalıdır.