Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Açık besi padoklarının nasıl olması gerektiğine dair bazı özellikler şunlardır:
- Alan: Sundurmalı, tabii zeminli açık besi yerlerinde hayvan başına sundurma altı 2 m², padok 10 m² olmalıdır 5. Sundurmalı, beton zeminli açık besi yerlerinde ise sundurma altı 2 m², padok 2 m² olmalıdır 5.
- Çit: Padokların etrafı 100-110 cm yüksekliğinde çevre çiti ile çevrilmelidir 4. Çit dikmeleri boru, ray demiri, kalas gibi malzemelerden olmalı ve 3 metre arayla dikilmelidir 4.
- Yemlik: Yemlikler, padokun yem servis yolu tarafına yerleştirilmeli, tabanı dar, yamuk şeklinde beton, metal, ahşap plastik gibi malzemelerden yapılmalıdır 4. Hayvan başına 25-30 cm yemlik boyu hesaplanmalıdır 4.
- Suluk: Suluklar şamandıralı olmalı, her iki bölmenin ortak kullanımına sunulabilir 3. Kışın donmadan, yazın ısınmadan korumak için çift cidarlı suluklar tercih edilebilir 3.
- Gölgelik: Çok sıcak bölgelerde, yemlik üstüne değil, padok ortasına yapılacak gölgeliklerde örtü malzemesi aralıklı döşenmelidir 4.
- Suni tepecikler: Çok yağışlı havalarda danaların gübre birikintisinden uzak durup dinlenebileceği suni tepecikler yapılmalıdır 3.
Açık besi yerlerinin tasarımı, sıcaklık, nem, padok büyüklüğü, yem ve su, çit, rüzgar kıran, ışık, çamur, yemliklerin konumu ve tesisin çevreye etkisi gibi faktörlere dikkat edilerek yapılmalıdır 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: