Parfüm esansları, parfüm yapımında kullanılan, organik ve inorganik bileşenler içeren esansiyel yağlardır. Bazı parfüm esansları: Bitki kökenli esanslar: Gül, nane, menekşe, limon, portakal, lavanta, yasemin, mimoza, karanfil. Hayvansal kökenli esanslar: Kunduz, amber balığı, misk kedisi, misk keçisi gibi hayvanların vücut salgılarından elde edilir. Sentetik esanslar: Ambroksan, Cashmeran gibi notalar sentez yoluyla elde edilir. Parfüm esansları, yapıldıkları ham maddeye göre şu şekilde sınıflandırılabilir: bitki kökenli esanslar; hayvansal kökenli esanslar; kimyasal bileşenler ile elde edilen esanslar. Ayrıca, parfüm esansları konsantrasyonlarına göre de sınıflandırılabilir: saf parfüm esansı, yapay parfüm esansı, harmanlanmış parfüm esansı, seyreltilmiş parfüm esansı.