Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Şeftali kış budaması, soğuklardan sonra yapılmalıdır; aksi takdirde kesilen bölgelerde zamklaşma görülebilir 5.
Kış budaması iki ana gruba ayrılır:
- Şekil Budaması: Ağaca şekil vermek amacıyla yapılır 5. Kurak bölgelerde, ağacın iç kısmında nem biriktirecek doruk dallı şekil, nemli bölgelerde ise goble veya tatura (Y şeklinde) budama uygulanır 5.
- Verim Budaması: Geçen sene çok meyve veren ve yorgun düşen dallar ağaçtan uzaklaştırılır 35.
Kış budamasının, budama zamanı dışında, aşağıdaki adımları içerir:
- Budama Zamanı: Kış soğukları geldikten sonra yapılır 3.
- Araç Gereç: Budama makası, testere ve koruyucu ekipmanlar kullanılır 5.
- Dalların Seçimi: Zayıf, hastalıklı, iç içe geçmiş ve büyümeyi engelleyen dallar seçilir 5.
- Budama Tekniği: Seçilen dallar, uygun açılarla kesilir 5.
Şeftali budama işlemi uzmanlık gerektirdiğinden, bir tarım uzmanına danışılması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: