Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kivi en iyi şekilde iki farklı budama yöntemiyle budanır:
- Kış Budaması: Bitkinin yaprağını döktüğü dönemden su yürüyünceye kadar olan dönemde yapılır 12. Amaç, istenmeyen dalları dipten kesmek, ters yönde büyümüş bükülmüş sürgünleri temizlemek ve yaşa göre dal sayısını belirlemektir 2.
- Yaz Budaması: Çiçeklenmeden hemen sonra, haziran ve temmuz aylarında yapılır 14. Bu budama işleminde:
- Meyveli ürün çubuklarının, meyveden sonra 7-8 yaprak bırakıldıktan sonraki kısmı kesilir 1.
- Birbirine sarılmış ve karışmış sürgünler ayıklanıp kesilir 1.
- Gölgede kalan gözlerin uyur kalmaması ve odunlaşmaması için yaz budaması gereklidir 1.
Aşırı budama yapmaktan kaçınılmalıdır, çünkü bu durum meyve yanıklıklarına yol açabilir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: