Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Evsel atıklardan gübre (kompost) yapmak için aşağıdaki adımlar izlenebilir:
- Malzeme toplama 234. Sebze ve meyve kabukları, kahve telvesi, çim kesimi, yeşil veya sarı yapraklar, kuru yapraklar, saman, kuru otlar, karton, kağıt gibi doğal malzemeler kullanılabilir 24. Et, balık, tavuk, süt ve süt ürünleri, yağlı yiyecekler, kedi ve köpek dışkıları, tıbbi atıklar, naylon ve alüminyum malzemeler kompost için uygun değildir 4.
- Kompost kabı seçimi 23. Kompost için büyük plastik veya metal bir kova, ahşap paletlerden oluşturulmuş bir kompost kutusu veya özel tasarlanmış bir kompost bin kullanılabilir 2.
- Karıştırma 24. Malzemeler güzelce karıştırılır 2. Doğru bir karbon-azot dengesi sağlamak için yeşil ve kahverengi malzemeler eşit ölçüde kullanılmalıdır 24.
- Sulama 2. Karışımın üzeri sulanarak kompostun tamamen ıslak veya kuru olmaması sağlanır 2.
- Havalandırma 23. Kompostun içindeki oksijen seviyesini artırmak ve ayrışma sürecini hızlandırmak için düzenli aralıklarla malzemeler karıştırılır 2.
- Olgunlaşma 2. Kompostun tamamlanması sıcaklığa bağlı olarak değişebilir, ancak ortalama bir ay içinde atıklar kahverengine döner ve toprak yapısı kazanır 25.
Kompost yaparken kötü koku oluşmaması için maske kullanılması önerilir 4.
Evde kompost yapımı, ortaya çıkabilecek kötü koku nedeniyle pek önerilmez 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: