Buradasın
Biber ekimi nasıl yapılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Biber ekimi için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Toprak Hazırlığı: Biberler için derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti yüksek ve besin maddeleri açısından zengin tınlı topraklar uygundur 23. Sonbaharda derin sürüm yapılmalı, ilkbaharda ise diskaro çekilerek hafif bir tapan çekilmelidir 2.
- Ekim ve Dikim: Tohumlar sıcak yastıklara ekilir ve yastıklar içerisinde çimlendirilir 2. Fideler 3-4 yapraklı olduktan sonra tüplere şaşırtılır ve nisan ayının sonlarına doğru esas dikim yerlerine dikilir 2. Sıra arası 80 cm, sıra üzeri 30-50 cm olacak şekilde dikim yapılır 23.
- Gübreleme: Dikim öncesinde toprağa 3 ton/da yanmış ahır gübresi verilir 2. Dikimle birlikte fosforlu gübrenin tamamı, azotlu gübrenin yarısı kullanılır 2. Azotlu gübrenin diğer yarısı ise ilk sulamadan önce verilmelidir 2.
- Sulama: Dikimden 10-15 gün sonra sulama yapılmalı, ilk meyve görülünceye kadar sulamalardan kaçınılmalıdır 12. Daha sonra birer haftalık aralıklarla sulamalara devam edilmeli ve eylül ayı sonu ile ekim başında sulamalara son verilmelidir 2.
- Bakım: Dikimden bir hafta sonra ot alma ve sıralar arasındaki toprağı gevşetmek amacıyla birinci çapa yapılmalı, mayıs ayının ilk haftasından sonra tekrar boğaz doldurma ile birlikte ikinci çapa ve haziran ayında bir defa olmak üzere toplam üç çapa yapılmalıdır 2.
- Hasat: Haziran sonu veya temmuz başında başlayıp, ekim ortasında sona eren dönemde, genellikle haftada bir kez olmak üzere 9-15 defa hasat yapılır 24.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: