• Buradasın

    Murat Ülker'in Cola Turka itirafı nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Murat Ülker, Cola Turka'nın başarısız olma nedenini katıldığı bir yayında şu şekilde açıklamıştır 5:
    "ABD'nin mektupla şikayet etmesi üzerine devletin Cola Turka'ya milyonlarca liralık cezalar kesmesi, projenin sonunu getirdi" 5.
    Ülker, ayrıca Sanayi Bakanı ile yaşadığı bir diyaloğu da şu sözlerle aktarmıştır 4:
    "Sanayi Bakanı, beni Ankara'ya çağırdı ve 'Cebimde bir mektup var, ABD Büyükelçisi seni şikayet ediyor, sana küçük bir ceza vereceğiz' dedi 4. Çok utandım tabii 4. 'Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığı, sen de bakansın, ne demek ABD Büyükelçisi seni şikayet ediyor' dedim 4. Böyle bir şey olabilir mi memlekette, kanunlar var dedim ama kimse dinlemedi 4."
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Murat Ülker neden Cola Turkayı sattı?

    Murat Ülker, Cola Turka'yı ABD'nin şikayeti üzerine devletin şirkete milyonlarca liralık cezalar kesmesi nedeniyle sattı. Bu süreçte, dönemin Sanayi Bakanı, ABD Büyükelçisinin şikayeti olduğunu belirterek Murat Ülker'e ceza verileceğini söyledi. Cezaya karşı mahkemeye başvuran Ülker, 7 yıl süren bir dava sonunda cezanın iptal edilmesini sağladı.

    Cola Turka neden iflas etti?

    Cola Turka, iflas etti çünkü ABD merkezli büyük firmaların rekabeti ve siyasi baskılar sonucu yaşadığı zorluklar markayı sürdürülebilir kılmadı. Başlıca nedenler: - Rekabet ve kıskançlıklar: Pepsi ve Coca-Cola gibi devlerin, Cola Turka'nın hızlı yükselişini kıskanarak, Sanayi Bakanlığı'na baskı yapması ve cezalar alması. - Yüksek ceza: 10 milyon liralık iş için 35 milyon lira ceza kesilmesi, markanın büyümesini sekteye uğrattı ve uzun süren mahkeme süreci sonunda cezanın iptal edilmesi bile Cola Turka'nın sonunu hazırladı. - Satış: Yaşanan zorluklar nedeniyle marka, Çamlıca ve Link gibi diğer içeceklerle birlikte Japon bir şirkete satıldı.