Gıda Mühendisleri Odası, gıda mühendisliği mesleğini tanıtmak, meslek alanını ilgilendiren konularda toplumu bilgilendirmek ve meslek alanındaki gelişmeleri izlemek gibi amaçlarla faaliyet gösterir. Bazı görevleri: Meslek mensuplarının haklarını korumak. Gıda politikalarının oluşturulmasında söz sahibi olmak. Mesleğe yönelik eğitimler düzenlemek. Bilimsel ve mesleki yayınlar yapmak. Bilirkişilik hizmeti yapacak üyeleri belirlemek. Toplumun gıda güvencesi ve güvenli gıdaya erişimi için çalışmalar yapmak. Üyelerin mesleki ve üyelik özgeçmişlerini korumak. Gıda sanayi ile üniversiteler arasında işbirliği sağlamak. Gıda mühendisleri odası, ayrıca gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar olan süreçte sağlığa uygun, güvenli ve kaliteli gıda üretilmesi gibi konularda da görev ve sorumluluklar üstlenir.