• Buradasın

    Banker kastelli neden kaçtı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Banker Kastelli olarak bilinen Abidin Cevher Özden, 1982 yılında yönettiği kaynakları kendi kredi operasyonları için kullandığı, aracılığını yürüttüğü bankaların baskısı, kendi müşterilerinin borç yükümlülüklerini yerine getirememesi ve Merkez Bankası'nın yeni düzenlemeleriyle "Banker Kastelli" adı ile anılan skandalın patlak vermesi nedeniyle yurt dışına kaçtı 134.
    Özden, orta sınıftan topladığı paraları alarak önce Cenevre'ye, ardından Tunus'a kaçtı 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Bankerler neden battı?

    Bankerlerin batmasının başlıca nedenleri şunlardır: Ponzi dolandırıcılığı: Bankerler, yüksek faizle topladıkları paraları, yeni katılan müşterilere ödeme yaparak sürdürülemez bir sistem oluşturmuşlardır. Yasal düzenlemeler: 1981 yılında bankerlik kurumuna getirilen sermaye zorunlulukları ve ilan-reklam yasağı, birçok bankerin otomatik olarak batmasına yol açmıştır. Ekonomik kararlar: 1980 darbesi ve 24 Ocak kararları, bankerlerin para akışını kesintiye uğratmış ve ekonominin kötü gidişatı ile sarpa sarmıştır. Halka yönelik reklamlar: Bankerlerin, ünlü kişileri kullanarak yaptıkları reklamlar ve halkın yüksek kazanç hayaliyle yatırımları, sistemin çökmesine zemin hazırlamıştır.

    Banker kastelli hangi suçtan yargılandı?

    Banker Kastelli olarak bilinen Cevher Özden, 1982 yılında bankaların mevduat sertifikası satışını durdurması ve 19 Haziran 1982 tarihli kararın ardından yaşadığı panikle İsviçre'ye kaçması nedeniyle yargılanmıştır. Özden, 37,5 yıl hapis istemiyle yargılandığı davada 255 gün hapis yattıktan sonra tahliye edilmiş, ardından suçsuz bulunup beraat etmiştir.