• Buradasın

    Antitröst nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Antitröst, büyük şirketlerin piyasa üzerindeki hâkimiyetini kırmak, rekabeti korumak ve tekel oluşumunu önlemek amacıyla oluşturulan yasalar ve düzenlemeleri ifade eder 25.
    Antitröst politikası ise ticaret engellerini ve piyasa rekabetini önlemek için hükümetlerce izlenen politikaları kapsar 14. Bu politikaların amacı, tüketiciyi korumak ve ekonomik kaynakların en etkin biçimde dağılımını sağlamaktır 14.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Antitrust ve rekabet hukuku aynı mı?

    Evet, antitrust hukuku ve rekabet hukuku aynı kavramı ifade eder. Rekabet hukuku, serbest piyasa ekonomisini destekleyen ve sürdürmeyi amaçlayan, şirketlerin rekabete aykırı davranışlarını düzenleyen bir hukuk dalıdır.

    Türkiye'de antitröst yasası var mı?

    Evet, Türkiye'de antitröst yasası bulunmaktadır. Bu yasa, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ile düzenlenmiştir.

    Rusya'da antitröst yasası nedir?

    Rusya'da antitröst yasası, 26 Ekim 2006 tarihli 135-FZ sayılı "Rekabetin Korunması Hakkında Federal Yasa" ile düzenlenmektedir. Bu yasa, rekabeti teşvik etmek ve tekelci yapıları önlemek amacıyla aşağıdaki kısıtlamaları içerir: - Şirket birleşmelerinin denetimi: FAS (Federal Antimonopoly Servisi) tarafından, birleşen şirketlerin varlıklarının belirli eşik kombinasyonlarının onaylanması. - Hakimiyet: Bir şirketin pazar payının %50'sinden fazlasına sahip olması durumunda "hakim olduğu" varsayımı ve %35'ten fazla pazar payına sahip şirketler için FAS'ın hakimiyet analizi yapması. - Rekabeti engelleyici uygulamalara kısıtlamalar: Federal, eyalet veya belediye yönetimlerinden gelen yardımlara ve kamu ihale politikalarına yönelik kısıtlamalar. Yasanın ihlali durumunda, şirketlere gelirlerinin bir yüzdesi kadar ceza uygulanmakta ve yöneticiler tekrarlanan suistimallerde hapis cezasına çarptırılabilmektedir.

    Tröst nedir?

    Tröst, aynı malı üreten birbirine rakip iki veya daha fazla sayıdaki firmanın kârlarını artırmak amacıyla tek bir firma çatısı altında birleşmelerini tanımlayan bir terimdir. Diğer anlamları: - Genel olarak: Mal ve hizmetlerin üretim, dağıtım ve fiyatlarına ya da daha genelde piyasaya hakim olmak amacıyla firmaların ekonomik ve hukuksal bağımsızlıklarını kaybederek, tek bir firma halinde birleşmek suretiyle oluşturdukları birlik. - Vikisözlük'te: Tekelci sermayedarlığa dayanan ortaklıklar birliği.