Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
- 1PL (First-Party Logistics) 14. Şirketin, tüm lojistik süreçlerini kendi bünyesinde gerçekleştirdiği modeldir 14.
- 2PL (Second-Party Logistics) 14. Taşıma ve depolama gibi süreçlerin bir kısmının dışarıdan alındığı modeldir 14.
- 3PL (Third-Party Logistics) 14. Lojistik süreçlerin çoğunun dış kaynaklardan sağlandığı modeldir 14.
- 4PL (Fourth-Party Logistics) 14. Tüm lojistik süreçlerin bir hizmet sağlayıcısı tarafından yönetildiği modeldir 14.
Küçük işletmeler genellikle 1PL veya 2PL modellerini tercih ederken, daha büyük işletmeler ve küresel oyuncular, 3PL ve 4PL çözümlerine yönelir 14.
Bazı avantajlar ve dezavantajlar:
- 1PL: Tam kontrol sağlar, ancak ölçeklenebilirlik sorunları yaşanabilir 1.
- 3PL: Profesyonel lojistik çözümler sunar, ancak kontrolün azalması ve entegrasyon maliyetleri gibi dezavantajları vardır 14.
- 4PL: Süreç optimizasyonu ve stratejik ortaklık sağlar, ancak yüksek maliyet ve tamamen dış kaynaklı olma gibi dezavantajları vardır 14.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: