• Buradasın

    UYDS'ye kimler başvurabilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    UYDS'ye (Ulusal Yapı Denetim Sistemi) başvurabilecek kişiler şunlardır:
    • Şantiye şefleri 13. Şantiye şefliği yapabilmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen şartları taşımak ve UYDS'ye kayıtlı olmak gerekmektedir 3.
    • Yapı denetim kuruluşları 5.
    • Laboratuvar kuruluşları 5.
    • Denetçiler 5.
    • Kontrol elemanları 5.
    • Yardımcı kontrol elemanları 5.
    Başvuru için gerekli belgeler arasında diploma, iş deneyimi belgesi, sabıka kaydı ve mesleki yeterlilik belgesi bulunmaktadır 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    UYDS'ye nasıl giriş yapılır?

    UYDS'ye (Ulusal Yapı Denetim Sistemi) giriş yapmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir: 1. Arama motoruna https://yds.csb.gov.tr yazarak açılan sayfada sağ üstte yer alan "yds giriş" sekmesinden e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapılır. 2. Açılan ekranda "hesap başvurusu" sekmesine tıklanır ve hangi hesap için başvuru yapılmak istenildiği seçilir (şantiye şefliği, proje müellifliği vb.). 3. Gerekli bilgiler doldurularak başvuru yapılır. 4. Başvuru tamamlandıktan sonra hesap otomatik olarak aktifleşirse sistemi kullanmaya başlanabilir. 5. Eğer başvuru "onay bekliyor" durumuna gelirse, hesap başvurusu yapılan ekrandan kullanım sözleşmesinin çıktısı alınarak kullanıcı kısmı imzalanır. 6. Dilekçe ekinde kullanım sözleşmesi ve istenilen diğer evraklar ilgili il müdürlüğünün evrak kayıt birimine teslim edilir. Sistemle ilgili sorunlar için 0 850 644 32 47 numaralı çağrı merkezine danışılabilir.

    UYDS başvurusu nasıl yapılır?

    UYDS (Ulusal Yapı Denetim Sistemi) başvurusu aşağıdaki adımlarla yapılır: 1. YDS.csb.gov.tr adresine giderek sağ üst köşedeki "YDS Giriş" sekmesinden e-devlet şifresiyle sisteme giriş yapılır. 2. Açılan ekranda "Hesap Başvurusu" sekmesine tıklanır ve hangi hesap türü için başvuru yapılmak istenildiği seçilir (şantiye şefliği, proje müellifliği vb.). 3. Gerekli bilgiler doldurularak başvuru tamamlanır. 4. Başvuru onaylandıktan sonra sistem otomatik olarak aktifleşir ve kullanılmaya başlanabilir. 5. Eğer başvuru "onay bekliyor" durumuna gelirse, hesap başvurusu yapılan ekrandan kullanım sözleşmesinin çıktısı alınarak ilgili kısım imzalanır ve dilekçe ekinde diğer belgelerle birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Evrak Kayıt Birimi'ne teslim edilir. Başvuru için gerekli belgeler arasında diploma, meslek odası kayıt belgesi ve kimlik fotokopisi gibi evraklar bulunmaktadır.