• Buradasın

    Timurluların kısaltması nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Timurluların kısaltması "T." olarak kullanılabilir 2.

    Konuyla ilgili materyaller

    Kısaltmalar nelerdir?

    Kısaltmalar, bir kelimenin, terimin veya özel adın daha kısa bir şekilde ifade edilmesi ve simgeleştirilmesidir. Bazı yaygın kısaltmalar ve açılımları: AA: Anadolu Ajansı. AB: Avrupa Birliği. İETT: İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri. TÜİK: Türkiye İstatistik Kurumu. BM: Birleşmiş Milletler. AKUT: Arama Kurtarma Teşkilatı. SSM: Savunma Sanayi Müsteşarlığı. GAP: Güneydoğu Anadolu Projesi. TCMB: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası. SEO: Search Engine Optimisation (Arama Motoru Optimizasyonu).

    Timur ne anlama gelir?

    Timur ismi, Türkçe kökenli bir erkek ismi olup "demir" anlamına gelir.

    Timurlular hangi mimari tarzı benimsemiştir?

    Timurlular, geniş kapsamlı bir sentez oluşturan merkezî bir mimari tarzı benimsemişlerdir. Başlıca mimari özellikleri: - Sırlı tuğla, mozaik ve çinilerle renkli ve zengin süslemeler. - Yüksek kasnaklar üzerinde soğan biçiminde kubbeler. - Dört eyvanlı plan tipi ve zengin taçkapılar. Timurlu mimarisi, Selçuklu geleneğini devam ettirmekle birlikte, yeni yenilikler de getirmiştir.

    Timur kimdir, neler yapmıştır?

    Timur (Tamerlane), 1336 yılında Özbekistan'da doğmuş, Orta Asya'nın en büyük imparatorluklarından birini kuran askeri deha ve kültür hamisidir. Başlıca başarıları: - 1370 yılında Semerkant'ı ele geçirerek Timur İmparatorluğu'nun temellerini attı. - Delhi Sultanlığı'na karşı zafer kazanarak Hindistan'ın kuzeyindeki siyasi dengeleri değiştirdi. - 1402 yılında Ankara Savaşı'nda Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezid'i esir aldı, bu da Batı Asya'daki hakimiyetini pekiştirdi. - Altın Orda Devleti'nin çöküşüne neden olan seferler düzenledi ve Moğol hakimiyetini sona erdirdi. - Semerkant'ı bir kültür ve bilim merkezi haline getirdi, dünyanın dört bir yanından alimleri, sanatçıları ve zanaatkarları şehre davet etti. Ölümü 1405 yılında Çin'e karşı düzenlediği seferde, Otrar'da gerçekleşti ve imparatorluğu dağıldı.