Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Teknoloji bağımlılığı ile ilgili doğrudan bir hadis bulunmamakla birlikte, İslam'ın teknoloji kullanımını dengeli bir şekilde ele alan bazı hadisler mevcuttur:
- Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadisinde, "Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız; müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz." buyurmuştur 2. Bu hadis, Müslümanların yaşamlarını kolaylaştıran her türlü yeniliğe açık olmaları gerektiğini, ancak bunların aşırıya kaçmaması gerektiğini vurgular 2.
- Bir başka hadiste ise Peygamberimiz (s.a.v.), "Kişinin İslam'ı güzel yaşamasının alameti, kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terk etmesidir." buyurmuştur 3. Bu hadis, sosyal medyada veya diğer dijital platformlarda gereksiz zaman harcamaktan kaçınmamız gerektiğini bizlere hatırlatır 2.
- İbn Haldun'un Mukaddime eserinde, insanın sosyal bir varlık olduğu ve toplumdan soyutlandığında manevi dengesinin bozulacağı belirtilmiştir 2. Bu bağlamda, teknolojiye aşırı bağımlılığın sosyal ilişkileri zayıflatabileceği ve yalnızlığa yol açabileceği vurgulanır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: