• Buradasın

    Sıkıya almak deyimi ne anlama gelir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    "Sıkıya almak" deyimi iki farklı anlamda kullanılabilir:
    1. Hareketlerini sınırlamak veya önlemler almak 13. Örnek cümle: "Sıkıya almakla gelecek tehlikelerden ne kadar korunabilir?" 5.
    2. Disiplin altına almak 13. Örnek cümle: "Son günlerde öğretmen sınıfı sıkıya almış" 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Deyimin özellikleri nelerdir?
    Deyimin özellikleri şunlardır: 1. Kalıplaşmış İfadeler: Deyimler, belirli kelimelerin bir araya gelmesiyle oluşan ve zaman içinde anlam bütünlüğü kazanan kalıplaşmış ifadelerdir. 2. Mecazi Anlam: Deyimler genellikle mecazi anlam taşır, yani deyim içindeki kelimelerin sözlük anlamından farklı, genişletilmiş veya tamamen farklı bir anlamı ifade eder. 3. Değişmez Yapı: Deyimlerin yapısı genellikle sabittir ve kelimelerin yerleri değiştirilemez. 4. Kültürel Unsurları Yansıtma: Deyimler, bir toplumun kültürel ve tarihsel ögelerini taşır ve yaşam tarzını yansıtır. 5. Geniş Kullanım Alanı: Deyimler, edebiyattan günlük konuşmaya, tiyatrodan sinemaya kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.
    Deyimin özellikleri nelerdir?
    En çok kullanılan deyimler ve anlamları nelerdir?
    En çok kullanılan bazı deyimler ve anlamları: 1. "Hayırlı olsun". 2. "Afiyet olsun". 3. "Sağlık olsun". 4. "Göz var nizam var". 5. "Kervan yolda düzülür". 6. "Dost acı söyler". 7. "Ayağını yorganına göre uzat".
    En çok kullanılan deyimler ve anlamları nelerdir?
    5 tane deyim ve anlamları nelerdir?
    İşte 5 tane deyim ve anlamları: 1. Elini taşın altına koymak: Bir işe cesaretle girmek, sorumluluk almak. 2. Kulak kesilmek: Bir sesi ya da konuşmayı dikkatle dinlemek. 3. Ayağını yorganına göre uzatmak: Gelirine göre harcamak, savurganlık yapmamak. 4. Göze girmek: Birinin takdirini kazanmak; beğenilmek. 5. Su gibi gitmek: Zamanın, olayların hızlıca geçmesi ya da çok çabuk gerçekleşmesi.
    5 tane deyim ve anlamları nelerdir?
    Az bilinen deyimler ve anlamları nelerdir 3 tane?
    İşte az bilinen üç deyim ve anlamları: 1. "Abacı kebeci, sen neci?". 2. "Fütur getirmek". 3. "Voli vurmak".
    Az bilinen deyimler ve anlamları nelerdir 3 tane?
    Atasözü ve deyimler nelerdir?
    Atasözü ve deyim kavramları, Türkçe dilinde sıkça kullanılan ve farklı anlamlara sahip ifadelerdir. Atasözleri, uzun deneyim ve yaşanmışlıklardan yola çıkarılarak söylenen, kısa ve özlü öğütler veren cümlelerdir. İşte bazı örnekler: "Acele işe şeytan karışır". "Ak akçe kara gün içindir". "Akıl akıldan üstündür". Deyimler ise, gerçek anlamlarından farklı bir anlam taşıyan kalıplaşmış ifadelerdir. İşte bazı örnekler: "Burnunda tütmek". "Göz ardı etmek". "Dilli düdük".
    Atasözü ve deyimler nelerdir?
    En zor deyimler ve anlamları nelerdir?
    En zor deyimlerden bazıları ve anlamları: 1. "Zora binmek". 2. "Kendini zor tutmak". 3. "Zoru zoruna". 4. "Akıl sır ermemek". 5. "Bin dereden su getirmek".
    En zor deyimler ve anlamları nelerdir?
    10 tane deyim ve anlamları nelerdir?
    İşte 10 tane deyim ve anlamları: 1. Elini sallasa ellisi: Çok sayıda seçenek veya alternatif arasında karar verme durumu. 2. Denize düşen yılana sarılır: Zordaki bir kişinin herhangi bir çözüm bulmaya çalışması. 3. Gözden düşmek: Eskisi kadar sevilmemek veya değer kaybetmek. 4. Dilini tutmak: Ağzından çıkacak sözlere dikkat etmek, susmak. 5. Yüzü gülmek: Mutlu ve hoşnut bir hali ifade etmek. 6. Kendine gelmek: Kendisini toparlamak veya farkına varmak. 7. Ağız birliği etmek: Bir grup insanın aynı şeyleri söyleme konusunda anlaşması. 8. Saman altından su yürütmek: Gizli bir şekilde iş çevirmek. 9. Saçını süpürge etmek: Başkaları için çok çaba sarf etmek, kendinden fedakârlıkta bulunmak. 10. Eli ayağına dolaşmak: Hiç beklenmedik bir olay karşısında telaşlanarak ne yapacağını bilemez duruma düşmek.
    10 tane deyim ve anlamları nelerdir?