• Buradasın

    Rebabnâme ne anlatıyor?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Rebabnâme, Sultan Veled tarafından yazılmış, tasavvuf konularını işleyen bir mesnevidir 13. Eserde anlatılan ana konular şunlardır:
    1. Mevlâna ve Mevlevilik: Sultan Veled, eserinde babası Mevlâna Celaleddin’in görüşlerini ve Mevlevîliğin ilkelerini yeniden yorumlamış ve bu konulara yer vermiştir 13.
    2. Tasavvuf Yolu: Tasavvuf yolunu seçenlerin öğrenmesi gereken ön bilgiler ve iki yüze yakın soru ve cevapları içermektedir 1.
    3. Dinî ve Ahlakî Öğütler: Eserde, insanların Hak Teâlâ’nın emrine ve elçisinin sünnetine uygun olarak yaşamaları için öğütler verilmiştir 3.
    4. Çeşitli Dillerdeki Beyitler: Rebabnâme’de 162 Türkçe, 36 Arapça ve 22 Rumca beyit bulunmaktadır 34.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Rebapname kimin eseri?

    Rebabname eseri, Sultan Veled tarafından yazılmıştır.

    Rebabın hikayesi nedir?

    Rebab, tarihi kökeni itibarıyla oldukça eski bir enstrümandır. Rebabın hikayesi şu şekilde özetlenebilir: İlk örneklerine Orta Asya ve Hint coğrafyasında rastlanmıştır. İslam dünyasına yayılması Abbasi ve Endülüs medeniyetlerinde gerçekleşmiştir. Selçuklular ve Osmanlılar döneminde daha çok tasavvufi müziğin bir parçası haline gelmiştir. Günümüzde geleneksel müzik icracıları tarafından hâlâ çalınmakta olup, özellikle Türkiye, İran, Afganistan, Pakistan ve Orta Asya ülkelerinde tasavvufi müzik toplulukları rebabı yaşatmaya devam etmektedir.

    Rebab çalgısı neyi temsil eder?

    Rebab çalgısı, İslam medeniyeti ve tasavvuf müziği içinde önemli bir yeri olan yaylı bir çalgı türünü temsil eder. Ayrıca, rebab aşık geleneğinde de kullanılarak aşıklığın ve duyguların sembolü olarak kabul edilir.