• Buradasın

    O ve ö ile başlayan atasözleri ve anlamları nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    O ve Ö ile Başlayan Atasözleri ve Anlamları:
    1. "Ödünç güle güle gider, ağlaya ağlaya gelir" 12. Anlamı: Ödünç verilen bir eşya veya para, verildiği zaman iki tarafın yüzü güler, ama iş geri ödemeye gelince tarafların arası bozulmadan ödenmez 1.
    2. "Öfkeyle kalkan, zararla (ziyanla) oturur" 23. Anlamı: Öfkesine kapılarak iş gören sonunda güç duruma düşer 3.
    3. "Öküze boynuzu yük değil" 3. Anlamı: İnsan, kendi yakınlarının işleri ile kendi işlerini yük saymaz 3.
    4. "Ölenle ölünmez" 13. Anlamı: İnsan, ölen yakını için kendini harap edercesine üzülmemelidir 1.
    5. "Önce can, sonra canan" 14. Anlamı: İnsanlar bencil yaratıklardır, önce kendilerini, sonra sevdiklerini ve yakınlarını düşünürler 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    En çok kullanılan atasözleri ve anlamları nelerdir?

    En çok kullanılan bazı atasözleri ve anlamları: 1. "Gülme komşuna, gelir başına". 2. "Ateş olmayan yerden duman çıkmaz". 3. "El elden üstündür". 4. "Ne ekersen, onu biçersin". 5. "Erken kalkan yol alır". 6. "Sakla samanı, gelir zamanı". 7. "Son pişmanlık fayda etmez". 8. "Ayağını yorganına göre uzat". 9. "Damlaya damlaya göl olur". 10. "Yalancının mumu yatsıya kadar yanar".

    Atasözleri kaça ayrılır ve anlamları?

    Atasözleri, biçim ve anlam özellikleri olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır. Biçim özelliklerine göre atasözleri: 1. İki kelimeden oluşan özlü sözler: Duygu ve düşünce tek bir cümleye sığdırılır. 2. Kalıplaşmış sözler: Sözcüklerin yeri değiştirilemez veya başka sözcükler eklenemez. Anlam özelliklerine göre atasözleri: 1. Gerçek anlamlı atasözleri: Yaşanılan olaylar ve durumlar hakkında gerçek ifadeler içerir. 2. Mecazi anlamlı deyimler: Daha çok öğüt veya ders verme amacıyla kullanılır.

    En çok kullanılan atasözleri ve anlamları nelerdir?

    En çok kullanılan bazı atasözleri ve anlamları: 1. "Damlaya damlaya göl olur.". 2. "Gülü seven dikenine katlanır.". 3. "İşleyen demir pas tutmaz.". 4. "Güneş balçıkla sıvanmaz.". 5. "Ak akçe kara gün içindir.". 6. "Bir elin nesi var, iki elin sesi var.". 7. "Sakla samanı, gelir zamanı.". 8. "Kervan yolda düzülür.".

    Ö harfi ile atasözleri nelerdir?

    Ö harfi ile başlayan bazı atasözleri şunlardır: 1. Ödünç güle güle gider, ağlaya ağlaya gelir: Ödünç verilen bir şey, önce her iki tarafı memnun eder, daha sonra geri istenildiğinde, iki tarafın arası bozulur. 2. Öfke baldan tatlıdır: Başkasına kızınca bağırır, çağırır rahatlarız. 3. Öfkeyle kalkan zararla oturur: Öfkesiyle hareket eden kişi, sonunda zararı yine kendine verir. 4. Öksüz güler mi, meğer yanıla: Öksüz devamlı sıkıntı içinde olduğu için, mutluluğu doyasıya yaşayamaz. 5. Ölüm hak, miras helal: Ölümün olağan olması gibi, mirasın da paylaşılması olağandır.

    O ile başlayan atasözleri nelerdir?

    O harfi ile başlayan bazı atasözleri şunlardır: 1. Oduncunun gözü omçada, dilencinin gözü çömçede. 2. Olacakla öleceğe çare bulunmaz. 3. Olan dört bağlar, olmayan dert bağlar. 4. Olsa ile bulsayı ekmişler, hiç bitmiş (yel ile yuf bitmiş). 5. Ortak (kuma) gemisi yürümüş, elti gemisi yürümemiş.

    Atasözü nedir ve örnekleri?

    Atasözü, uzun gözlem ve deneyimler sonucunda ortaya çıkmış, öğüt verici nitelikte olan ve halkın ortak malı olarak kabul edilen sözlerdir. Bazı atasözü örnekleri: "Akılsız başın kahrını ayaklar çeker". "Bin ölçüp, bir biçmeli". "Dost ile ye, iç". "Armut dibine düşer". "Her kapının bir anahtarı vardır".

    10 tane atasözü ve anlamları nelerdir?

    İşte 10 tane atasözü ve anlamları: 1. Çarşı İti Ev Beklemez: Çalışmaktan hoşlanmayan ve aylaklığı alışkanlık edinen kimseler düzenli iş yapmaya gelemezler. 2. Çay Kenarında Kuyu Kazılmaz: Yeni bir şey yapılacaksa gerçekten herkesin ihtiyaç duyduğu bir şey yapılmalıdır. 3. Boş Söz Küp Doldurmaz: Boş boş konuşmakla kazanç elde edilemez. 4. Bostancıya Kelek Satılmaz: Bir işin ustasına, o işin nasıl yapılacağı öğretilmez. 5. Ata Kibirli Binen Eve Yürümek Döner: Kendini çok beğenip, kibirlenen kimse mutlaka bir gün kötü hale düşer. 6. Söyleyene Bakma, Söyletene Bak: Temiz duygularla konuşan kimsenin sözleri doğru çıkmasını istediğimiz şeylerse bunları Allah söyletiyor diye düşünerek ona inanmak isteriz. 7. Soran Dağı Aşmış, Sormayan Düz Yolda Şaşırmış: Bilmediği şeyi bile soranlar, en zor işlerin bile üstesinden gelebilir. 8. Yanlış Dirhemle Doğru Ölçü Olmaz: Bir işin daha en başında yanlış yol tutulursa o işin sonu başarılı olmaz. 9. Yangını Körükleyen Saçından Tutuşur: Bir felaketin üzerine giden, o felaketten kendisi de nasibini alır. 10. Balık Baştan Kokar: Herhangi bir yerdeki düzensizliğin ve bozukluğun sebebi o yerde bulunan ileri gelenlerdir.