• Buradasın

    Müstear ne demek?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Müstear kelimesi iki farklı anlamda kullanılabilir:
    1. Takma ad, iğreti olarak duruş 13. Kendini belli etmemek için kullanılan takma bir isimdir 2.
    2. Kendi malı olmayan, iğreti alınmış, emâneten alınmış olan 13. Osmanlı döneminde "âriyet" kelimesinden türetilmiştir 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Müstear ad ve mahlas aynı şey mi?

    Evet, "müstear ad" ve "mahlas" aynı şeyi ifade eder. Her iki terim de bazı şair ve yazarların gerçek isimleri yerine kullandıkları takma adları tanımlamak için kullanılır.

    Müstear ve eğreti aynı şey mi?

    Evet, "müstear" ve "eğreti" aynı şeyi ifade eder. "Müstear" kelimesi, Arapça kökenli bir sözcük olup "ödünç alınmış" anlamına gelir.

    Namı müstear Yargıtay'da nasıl değerlendirilir?

    Namı müstear durumu, Yargıtay'da genellikle muvazaa ve inançlı işlem kavramları çerçevesinde değerlendirilir. Muvazaa olarak değerlendirildiğinde, namı müstear aracılığıyla yapılan işlemler geçersiz kabul edilir ve bu tür işlemler nedeniyle zarar gören üçüncü kişiler tarafından dava açılabilir. İnançlı işlem olarak değerlendirildiğinde ise, namı müstearın, bir malı borçlunun hesabına satın alıp daha sonra ona devretmesi durumunda, bu işlem geçerli sayılabilir.

    Resmi senede dayalı işlemlerde namı müstear ne demek?

    Nam-ı müstear, resmi senede dayalı işlemlerde, taşınmaz mülkiyetinin asıl nakledilmek istenen kişi adına değil de, bu kişi gizlenerek üçüncü bir kişi adına tescil edilmesi anlamına gelir.

    Müstear ve müsteir ne demek hukuk?

    Müstear ve müsteir terimleri hukukta farklı anlamlara sahiptir: 1. Müstear: Bu terim, takma ad veya mahlas anlamına gelir ve bir kişinin gerçek adının yerine kullandığı başka bir adı ifade eder. 2. Müsteîr: İslam hukukunda ise müsteîr, ödünç alan anlamına gelir ve bir şahsın, bir malı karşılıklı rıza ile başka bir şahsa karşılıksız olarak ödünç vermesini ifade eden iare akdi kapsamında kullanılır.

    Edebiyatta müstear isimler nelerdir?

    Edebiyatta müstear isimler, yazarların gerçek isimleri yerine kullandıkları takma adlardır. Bu isimler, çeşitli nedenlerle tercih edilir: Siyasi ve sosyal baskılar: Yazarlar, yazı ve görüşleri nedeniyle ceza alma ihtimaline karşı müstear isim kullanabilirler. Farklı alanlarda yazma: Aynı dergide birbirinden farklı yazılar kaleme almak için de bu isimler kullanılabilir. Kazancı koruma: Ticari gelir elde etmek amacıyla yazılan eserlerde, edebi itibarı korumak için müstear isimler tercih edilebilir. Bazı edebiyatçılarımızın bilinen müstear isimleri: Reşat Nuri Güntekin: Ateş Böceği, Ağustos Böceği, Yıldız Böceği. Necip Fazıl Kısakürek: Adıdeğmez, Dilci, Ahmet Abdülbaki, Ozan. Ömer Seyfettin: Perviz, Süheyl Feridun, Ç. Kemal, Ç. Nazmi. Peyami Safa: Server Bedi. Halide Edip Adıvar: Halide Salih.

    Eğreti müstear ne demek?

    Eğreti müstear ifadesi iki farklı anlamda kullanılabilir: 1. Takma ad. 2. Türk müziği makamı.