• Buradasın

    Murat Bardakçı dil devrimi hakkında ne diyor?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Murat Bardakçı, dil devrimi olarak adlandırılan "Öz Türkçe" veya sadeleştirme hevesini eleştirmektedir 14.
    Bardakçı'ya göre, Türkçenin fakirleşmesi, ahengini kaybetmesi, nesillerin birbirini anlamaz hale gelmesinin ve "narh" veya "izafiyet" gibi binlerce kelimenin unutulmasının sorumlusu harf devrimi, yani alfabenin değişmesi değildir 1. Asıl sebep, 1930'lardan beri devam eden ve "dil devrimi" olarak adlandırılan çabadır 1.
    Bardakçı, bu uygulamanın Türkçe'yi daha da kötü ve takır-tukur hale getirdiğini savunmaktadır 34.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Dil Devrimi neden yapıldı?

    Dil Devrimi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk tarafından, Türkçeyi yabancı dillerin boyunduruğundan kurtararak ulusal bir nitelik kazandırmak amacıyla yapılmıştır. Bu devrimin temel nedenleri arasında: - Laikliğin yerleştirilmesi: Dilin ulusal kimliğin bir parçası olarak görülmesi ve laik Cumhuriyet'te özgür düşünen yurttaşlar yaratılması. - Eğitimin millileştirilmesi: Eğitim ve öğretimde Türkçenin kullanılması, eğitim birliğinin sağlanması. - Düşüncede açıklık ve kolaylık: Dilin özleşmesi, arınması ve zenginleşmesi ile düşüncede açıklık ve anlatımda kolaylık sağlanması. - Modernleşme: Türk dilinin, bilim ve sanat dili olarak kullanılabilecek düzeye getirilmesi ve modern dünyaya uyum sağlanması.

    Harf devrimi neden yapıldı?

    Harf Devriminin yapılma nedenleri şunlardır: Arap alfabesinin Türkçeye uygun olmaması. Okuma ve yazmanın zorluğu. Avrupa ile ilişkileri geliştirme isteği. SSCB'deki Türk devletlerinin Latin alfabesi kullanması. Eğitim ve iletişimde modernleşme ihtiyacı.