• Buradasın

    Kurallı birleşik fiiller nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kurallı birleşik fiiller, iki fiilin bir araya gelerek oluşturduğu ve belirli kurallara göre şekillenen fiillerdir 14. Bu fiiller dört ana kategoriye ayrılır:

    1. Yeterlilik Fiilleri: Kök veya gövdelere "a+bil-" veya "e+bil-" eklerinin eklenmesiyle oluşur 13. Cümleye "yapabilme, başarma" anlamı katar 1. Örnekler: "Mustafa bu çantayı taşıyabilir", "Fiilde yapı testini verebilir misiniz?" 1.
    2. Tezlik Fiilleri: Kök veya gövdelere "ı+ver-" ekinin eklenmesiyle oluşur 13. Cümleye "tezlik, çabukluk" anlamı ekler 1. Örnekler: "Mustafa bu yazıları yazıver", "Bakkaldan onu alıver, sonra hesaplaşırız" 1.
    3. Süreklilik Fiilleri: Kök veya gövdelere "a+kal-", "e+dur-" veya "e+gel-" eklerinin eklenmesiyle oluşur 13. Fiile "devamlılık, sürekli olma" anlamı katar 1. Örnekler: "Annesinin arkasından bakakaldı", "Oradakileri görünce donakaldık" 1.
    4. Yaklaşma Eylemi: Kök veya gövdelere "a+yaz-" veya "e+yaz-" eklerinin eklenmesiyle oluşur 13. Cümleye "az kalsın" anlamı ekler 1. Örnekler: "O büyük kazada o da öleyazdı", "Buzlu yolda yürüyünce düşeyazdı" 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    5 kaynak

    Yanıtı değerlendir