Kurallı birleşik fiiller, iki fiilin bir araya gelerek oluşturduğu ve belirli kurallara göre şekillenen fiillerdir 14. Bu fiiller dört ana kategoriye ayrılır:
- Yeterlilik Fiilleri: Kök veya gövdelere "a+bil-" veya "e+bil-" eklerinin eklenmesiyle oluşur 13. Cümleye "yapabilme, başarma" anlamı katar 1. Örnekler: "Mustafa bu çantayı taşıyabilir", "Fiilde yapı testini verebilir misiniz?" 1.
- Tezlik Fiilleri: Kök veya gövdelere "ı+ver-" ekinin eklenmesiyle oluşur 13. Cümleye "tezlik, çabukluk" anlamı ekler 1. Örnekler: "Mustafa bu yazıları yazıver", "Bakkaldan onu alıver, sonra hesaplaşırız" 1.
- Süreklilik Fiilleri: Kök veya gövdelere "a+kal-", "e+dur-" veya "e+gel-" eklerinin eklenmesiyle oluşur 13. Fiile "devamlılık, sürekli olma" anlamı katar 1. Örnekler: "Annesinin arkasından bakakaldı", "Oradakileri görünce donakaldık" 1.
- Yaklaşma Eylemi: Kök veya gövdelere "a+yaz-" veya "e+yaz-" eklerinin eklenmesiyle oluşur 13. Cümleye "az kalsın" anlamı ekler 1. Örnekler: "O büyük kazada o da öleyazdı", "Buzlu yolda yürüyünce düşeyazdı" 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: