• Buradasın

    İki noktanın kuralı nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İki noktanın kuralları şunlardır:
    1. Açıklama veya örnek verilecek cümlelerin sonuna konur: Bu kullanım, bir önceki cümlenin ardından gelen örneklerin açık bir şekilde belirtileceğini gösterir 12. Örnek: "Millî Edebiyat dönemine ait önemli yazarları şöyle sıralayabiliriz: Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp, Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Refik Halit Karay gibi isimler bu akımın önemli temsilcilerindendir" 1.
    2. Karşılıklı konuşmalarda konuşan kişiyi belirten ifadelerden sonra kullanılır: Bu, sahne veya diyalog tarzı metinlerde yaygındır ve kimin konuştuğunu belirtmek için kullanılır 12. Örnek: "Hacivat: Yar bana bir eğlence amaaan! Karagöz: Sakın bana da bir eğlence amaaan!" 1.
    3. Edebî eserlerde konuşma bölümünden önceki ifadenin sonuna konulur: Yazarın bir konuşmayı veya cevabı belirtmeden önceki cümlesinde açıklık yaratmak için kullanılır 1.
    4. Matematikte bölme işareti olarak kullanılır: İki nokta, 120:4=30 ifadesinde olduğu gibi, bir sayının başka bir sayıya bölündüğünü belirtir 1.
    5. İnternet adreslerinde protokol kısmı ile asıl adresi ayırmak için kullanılır: Örnek: dilbilgisi.info 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Noktalama işareti nasıl bulunur?
    Noktalama işaretleri şu şekilde bulunur: 1. Nokta (.): Tamamlanmış cümlelerin sonuna konur. 2. Virgül (,): Eş görevli kelimeleri ve kelime gruplarını ayırmak, sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılır. 3. Soru İşareti (?): Soru bildiren cümle veya ifadelerden sonra kullanılır. 4. Ünlem İşareti (!): Sevinç, üzüntü, acıma, korku, şaşkınlık gibi duyguları anlatan ifade veya cümlelerden sonra kullanılır. 5. İki Nokta (:): Kendisinden sonra açıklama yapılacak veya örnek verilecek cümlelerden sonra kullanılır. 6. Tırnak İşareti (“)”: Başkasından olduğu gibi aktarılan sözlerin başında ve sonunda kullanılır. 7. Kesme İşareti (‘): Özel isimlere getirilen ekleri ayırmak için kullanılır. 8. Kısa Çizgi (-): Satır sonuna sığmayan kelimeleri hecelerine ayırmak ve kelimeler arasında bağlantı kurmak için kullanılır.
    Noktalama işareti nasıl bulunur?
    • noktalama işareti nerelerde kullanılır?
    Noktalama işaretleri çeşitli durumlarda kullanılır: 1. Nokta (.): Cümlenin sonuna konur, bazı kısaltmaların sonuna eklenir ve sayılarda sıra bildirmek için kullanılır. 2. Virgül (,): Eş görevli sözcük veya kelime gruplarını ayırmada, sıralı cümleleri birbirinden ayırmada ve uzun cümlelerde özneden sonra kullanılır. 3. Üç Nokta (...): Tamamlanmamış cümlelerin sonuna, verilen örneklerin devamı olduğunu belirtmek için konur. 4. Ünlem İşareti (!): Sevinç, kıvanç, acı, korku gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna konur. 5. İki Nokta (:): Kendisiyle ilgili örnek verilecek cümlenin sonuna ve sayılara getirilen ekleri ayırmak için konur. 6. Eğik Çizgi (/): Adreslerde, tarihlerin yazılışında gün, ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için kullanılır. 7. Ters Eğik Çizgi (\): Bilişim uygulamalarında dosya dizinlerini ve yolları belirtmek için kullanılır.
    • noktalama işareti nerelerde kullanılır?
    İki nokta ve noktalı virgül farkı nedir?
    İki nokta (:) ve noktalı virgül (;) arasındaki farklar şunlardır: 1. Açıklama ve Sıralı Cümleler: İki nokta, bir açıklama yapılacakken kullanılır ve ardından büyük harfle başlanır. 2. Örnekler: "Babam bana şunu dedi: 'Her zaman iyi bir insan ol.'" (iki nokta) ve "Meyvelerden muz, elma ve çilek; sebzelerden bir tek domatesi seviyorum." (noktalı virgül). 3. İnternet Adresleri: İki nokta, internet adreslerinde kullanılır, ancak noktalı virgül için bu durum söz konusu değildir.
    İki nokta ve noktalı virgül farkı nedir?
    İki nokta nerelerde yanlış kullanılır?
    İki noktanın yanlış kullanıldığı bazı durumlar şunlardır: 1. Noktalı virgülle karıştırılması: İki nokta, bağlı cümleleri ayırırken kullanılan noktalı virgülle karıştırılmamalıdır. 2. Gereksiz boşluk bırakılması: İki noktadan önce gereksiz boşluk bırakmak cümlenin akışını bozabilir. 3. Özel isimden sonra küçük harfle başlanması: İki noktadan sonra özel isim gelmiyorsa küçük harfle başlanmalıdır, aksi halde yazım hatası oluşur. 4. Çift tırnak işaretiyle birlikte kullanımı: İki nokta, tırnak işaretinden önce geldiğinde yanlış bir kullanım olur.
    İki nokta nerelerde yanlış kullanılır?
    . nokta ne anlama gelir?
    Nokta (.) şu anlamlara gelebilir: 1. Dil bilgisi terimi: Cümlenin bittiğini anlatmak için sonuna konulan noktalama işareti. 2. Matematik terimi: Çarpma işareti yerine kullanılan sembol. 3. Jeodezi terimi: Arazi ölçü çalışmalarında kullanılan sabit işaret. 4. Genel kullanım: Çok küçük boyutlarda işaret, benek veya yer.
    . nokta ne anlama gelir?
    İki nokta nerelerde kullanılır?
    İki nokta (:) çeşitli durumlarda kullanılır: 1. Örnek veya açıklama verilecek cümlenin sonuna: "Millî Edebiyat akımının temsilcilerinden bazıları şunlardır: Ömer Seyfettin, Halide Edip Adıvar, Ziya Gökalp". 2. Karşılıklı konuşmalarda: "Bilge Kağan: Türklerim, işitin! Üstten gök çökmedikçe, alttan yer delinmedikçe ülkenizi, törenizi kim bozabilir sizin?". 3. İnternet sitesi adreslerinde: "https://www.dilbilgisi.net". 4. Matematikte bölme işareti olarak: "56:8=7". 5. Ses biliminde uzun ünlüyü göstermek için: "a:ile, ka:til".
    İki nokta nerelerde kullanılır?
    İki nokta ile ilgili örnek cümleler nelerdir?
    İki nokta ile ilgili örnek cümleler: 1. Açıklama yapmak için: "Bugün hava çok güzel: güneşli ve sıcak". 2. Örnek vermek için: "Hayvanlar dünyasında farklı türler bulunur: köpek, kedi, kuş, balık". 3. Karşılıklı konuşmalarda: "Hacivat: Merhaba Karagöz’üm. Ben de dükkana gidiyorum. Gel birlikte yürüyelim. Karagöz: Birlikte yün mü yiyelim?". 4. Matematikte bölme işareti olarak: "12:3=4". 5. Genel ağ adreslerinde: "https://www.dilbilgisi.net".
    İki nokta ile ilgili örnek cümleler nelerdir?