• Buradasın

    İki nokta ve noktalı virgül farkı nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İki nokta (:) ve noktalı virgül (;) arasındaki farklar şunlardır:
    1. Açıklama ve Sıralı Cümleler: İki nokta, bir açıklama yapılacakken kullanılır ve ardından büyük harfle başlanır 14. Noktalı virgül ise, aralarında virgül bulunan sıralı cümleleri ayırmak için kullanılır ve büyük harfle başlanmaz 14.
    2. Örnekler: "Babam bana şunu dedi: 'Her zaman iyi bir insan ol.'" (iki nokta) ve "Meyvelerden muz, elma ve çilek; sebzelerden bir tek domatesi seviyorum." (noktalı virgül) 14.
    3. İnternet Adresleri: İki nokta, internet adreslerinde kullanılır, ancak noktalı virgül için bu durum söz konusu değildir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Virgül ve noktalı virgül nerelerde kullanılmaz?

    Virgül ve noktalı virgülün kullanılmadığı bazı yerler şunlardır: 1. Bağlaçlardan önce: "ama", "fakat", "ve" gibi bağlaçlardan önce virgül değil, noktalı virgül kullanılmalıdır. 2. Tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra: "hem … hem", "ya … ya" gibi tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz. 3. Zarf-fiil eklerinden sonra: Metin içinde zarf-fiil eki almış kelimelerden sonra virgül kullanılmaz. 4. Soru eki veya sözünden sonra: Soru ifadesi içeren cümlelerin sonuna soru işareti konur, virgül kullanılmaz.

    Noktalı virgül ve nokta aynı yerde kullanılır mı?

    Noktalı virgül ve nokta aynı yerde farklı amaçlarla kullanılabilir. Nokta (.): Cümlenin bittiğini ifade eder ve tamamlanmış cümlelerin sonuna konur. Noktalı virgül (;): Anlamca birbiriyle ilgili ama kendi başına tam bir cümle olan iki cümleyi birbirine bağlamak için kullanılır.

    Virgül işareti nerelerde kullanılmaz?

    Virgül işareti aşağıdaki durumlarda kullanılmaz: 1. Metin içinde zarf-fiil eki almış kelimelerden sonra. 2. Ve, veya, yahut, ya … ya gibi bağlaçlardan önce ve sonra. 3. Tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra. 4. Cümlede pekiştirme ve bağlama görevinde kullanılan “da / de” bağlacından sonra. 5. Şart ekinden (–sa / –se) sonra. 6. Metin içinde “-ınca / -ince” anlamıyla zarf-fiil görevinde kullanılan “mı / mi” ekinden sonra.

    Noktalama işaretleri noktalı virgül nasıl yapılır?

    Noktalı virgül (;) işareti klavyede farklı tuş kombinasyonlarıyla yapılabilir: 1. Türkçe Q klavyede: Enter tuşunun solundaki "Shift" tuşunun hemen üstündeki tuşa basarak noktalı virgül işareti oluşturulabilir. 2. Alt tuşu ile: Boşluk tuşunun solundaki "Alt" tuşuna basılı tutulup, numpad'den sırasıyla 5 ve 9 rakamları tuşlanarak noktalı virgül yapılabilir. 3. İngilizce klavyede: "L" harf tuşunun sağında ve ";" işaretinin solunda yer alan tuşa basarak noktalı virgül işareti elde edilebilir.

    Sayılarda nokta mı virgül mü TDK?

    Sayılarda TDK'ye göre nokta (.) kullanılır. Özellikle şu durumlarda nokta kullanımı geçerlidir: - Sayılardan sonra sıra bildirmek için (örneğin, 3. (üçüncü), 15. (on beşinci)). - Dört ve dörtten çok rakamlı sayılarda, sondan sayılmak üzere üçlü gruplara ayrılarak yazılan sayıların arasına (örneğin, 1.000, 326.197). - Matematikte çarpma işareti yerine (örneğin, 4.5=20).

    2 noktalı virgül nasıl yapılır?

    2 noktalı virgül (;;) yapmak için aşağıdaki yöntemlerden birini kullanabilirsiniz: 1. Klavye Kısayolu: Türkçe Q klavyede, enter tuşunun solundaki virgül işaretine (,) Shift tuşu ile birlikte basarak noktalı virgül (;) işaretini oluşturabilirsiniz. 2. Ascii Kod Tablosu: ALT tuşuna basılı tutup, numpad üzerinden sırasıyla 59 sayısını tuşlayarak noktalı virgül işaretini yapabilirsiniz. 3. Karakter Eşlem Tablosu: "Başlat" menüsünden "Windows Donatıları" ve ardından "Karakter Eşlem" seçeneğini açarak, yazı tipini "Arial" olarak ayarlayıp U+003B Unicode karşılığını seçerek noktalı virgül işaretini bulabilirsiniz.

    Rakamlardan sonra nokta mı virgül mü?

    Rakamlardan sonra nokta (.) kullanılır.