• Buradasın

    Bid'at ne anlama gelir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Bid'at kelimesi, sonradan ortaya çıkan şey anlamına gelir 15.
    İslam hukukuna göre ise bid'at, Hz. Muhammed'in zamanından sonra dinde meydana çıkan ve sünnete aykırı olan her türlü görüş, davranış ve inanışı ifade eder 24.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Bidat ve hurafe arasındaki fark nedir?

    Bidat ve hurafe arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Bidat: İslam dinine sonradan eklenen ve Hz. Muhammed'in zamanında mevcut olmayan dini uygulama veya inançlardır. 2. Hurafe: Aslı olmayan, batıl ve yanlış inançlardır. Özetle, bidat dini görünümlü yeni uygulamalarken, hurafe din adına ileri sürülen ama doğru olmayan inançlardır.

    Bidat çeşitleri nelerdir?

    Bidat çeşitleri genel olarak iki ana kategoriye ayrılır: iyi (hasene) bidat ve kötü (seyyie) bidat. İyi bidat örnekleri arasında: - Camilerde hoparlörle ezan okunması; - Kitap basım tekniklerinin dinî ilimler için kullanılması. Kötü bidat ise Kur’an ve Sünnet’e aykırı olan, dini temelleri bozan veya değiştiren yenilikleri kapsar ve şu şekilde sınıflandırılabilir: - İbadetlerde yapılan bidat: Dînen meşrû olmayan bir namazın, orucun veya bayramların ihdâs edilmesi gibi. - İbadetlerin özünde yapılan fazlalık: Öğle veya ikindi namazının farzına bir rekât eklemek gibi. - İbadetlerin dînen meşrû kılınmayan bir şekilde edâ edilmesi: Duâ ve zikirlerin gruplar halinde nağmeyle yapılması gibi. - Dînen yapılması câiz olan bir ibadetin, dînen câiz olmayan bir vakitle sınırlı tutulması: Şaban ayının 15. gecesini ibâdet etmek gibi.

    Hangi bidatlar affedilir?

    Affedilebilir bidatlar, İslam'da "bid'at-ı hasene" olarak adlandırılan, yani güzel ve faydalı yenilikler olarak kabul edilenlerdir. Affedilmez bidatlar ise, sünnete aykırı olan ve dini temelleri bozan veya değiştiren yeniliklerdir ve bunlar "bid'at-ı seyyie" olarak adlandırılır.