• Gündem
  • Alışveriş
  • Finans
  • YaCevapYaCevap
  • Seyahat
  • Video
  • Görsel
  • Ana Sayfa
  • Teknoloji
  • Psikoloji ve İlişkiler
  • Bilim ve EğitimBilim ve Eğitim
  • Yemek
  • Kültür ve Sanat
  • Filmler ve Diziler
  • Ekonomi ve Finans
  • Oyun
  • Spor
  • Güzellik ve Moda
  • Faydalı İpuçları
  • Otomobil
  • Hukuk
  • Seyahat
  • Hayvanlar ve doğa
  • Sağlık
  • Diğer
  • Buradasın
    • YaCevap ›
    • Bilim ve Eğitim ›

    Yumurta beyazı neden şeffaflaşır?

    • Gıda
    • Kimya
    • Pişirme
    • Protein

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Yumurta beyazı, pişirme işlemi sırasında şeffaflığını kaybeder ve beyazlaşır 125.
    Bunun nedeni, yumurta beyazındaki proteinlerin pişirme sırasında yapısal değişimlere uğramasıdır 25. Yumurta soğukken, bu proteinler birbirinin üzerinden kayarak sıvı gibi hareket eder 5. Ancak pişirme sırasında proteinlerin yapısındaki aminoasitler ayrılır ve yeniden bir araya gelir 2. Bu yeni yapıda aminoasitler birbirlerine daha sıkı ve yakın bağlanır, ayrıca içlerine su molekülleri hapsolur 2. Bu durum, pişmiş yumurta beyazının mat ve beyaz bir görünüm almasına yol açar 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

      Yanıtı değerlendir

      5 kaynak

      1. lokmanbas.net
        1
      2. nedeninedir.com
        2
      3. yemek.com
        3
      4. lezzet.com.tr
        4
      5. ustayemektarifleri.com
        5
    • Yumurta beyazındaki proteinler nasıl çalışır?

    • Yumurta beyazı neden şeffaflaşır?

    • Proteinlerin yapısı nasıl değişir?

    • Daha fazla bilgi

    Konuyla ilgili materyaller

    A close-up of a Turkish breakfast table with a perfectly cooked soft-boiled egg in a small ceramic cup, its runny white spilling slightly onto a rustic wooden plate alongside fresh bread and olives, steam rising gently from the egg.

    Rafadan yumurtanın beyazı neden sulu olur?

    Rafadan yumurtanın beyazının sulu olmasının nedeni, yumurtanın su kaynamaya başladıktan sonra 3-4 dakika arasında pişirilmesidir. Rafadan yumurta, beyazı hafif pişmiş, sarısı ise tamamen akışkan kalan kıvamıyla tanımlanır. Yumurtanın beyazının sulu olmaması için, su kaynamaya başladıktan sonra 2 dakika daha pişirilmesi önerilir.
    • Gıda
    • PişirmeTeknikleri
    • Yumurta
    5 kaynak
  • Yazeka nedir?
Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.
  • © 2025 Yandex
  • Gizlilik politikası
  • Kullanıcı sözleşmesi
  • Hata bildir
  • Şirket hakkında
{"3m700":{"state":{"logoProps":{"url":"https://yandex.com.tr"},"formProps":{"action":"https://yandex.com.tr/search","searchLabel":"Bul"},"services":{"activeItemId":"answers","items":[{"url":"https://yandex.com.tr/gundem/","title":"Gündem","id":"agenda"},{"url":"https://yandex.com.tr/shopping/","title":"Alışveriş","id":"shopping"},{"url":"https://yandex.com.tr/finance/","title":"Finans","id":"finance"},{"url":"https://yandex.com.tr/yacevap/","title":"YaCevap","id":"answers"},{"url":"https://yandex.com.tr/travel/","title":"Seyahat","id":"travel"},{"url":"https://yandex.com.tr/video/search?text=popüler+videolar","title":"Video","id":"video"},{"url":"https://yandex.com.tr/gorsel/","title":"Görsel","id":"images"}]},"userProps":{"loggedIn":false,"ariaLabel":"Menü","plus":false,"birthdayHat":false,"child":false,"dialogProps":{"host":"yandex.com.tr","lang":"tr","project":"neurolib","queryParams":{"exp_flags":"skin","preset":"oceania","utm_source":"portal-neurolib"},"retpath":"https%3A%2F%2Fyandex.com.tr%2Fyacevap%2Fc%2Fbilim-ve-egitim%2Fq%2Fyumurta-beyazi-neden-seffaflasir-1412417381%3Flr%3D213%26ncrnd%3D96773","tld":"com.tr","platform":"desktop"},"className":"PortalHeader-User"},"suggestProps":{"selectors":{"form":".HeaderForm","input":".HeaderForm-Input","submit":".HeaderForm-Submit","clear":".HeaderForm-Clear","layout":".HeaderForm-InputWrapper"},"suggestUrl":"https://yandex.com.tr/suggest/suggest-ya.cgi?show_experiment=222&show_experiment=224","deleteUrl":"https://yandex.com.tr/suggest-delete-text?srv=web&text_to_delete=","suggestPlaceholder":"Yapay zeka ile bul","platform":"desktop","hideKeyboardOnScroll":false,"additionalFormClasses":["mini-suggest_theme_tile","mini-suggest_overlay_tile","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_prevent-empty_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_personal_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_rich_yes","mini-suggest_overlay_dark","mini-suggest_large_yes","mini-suggest_copy-fact_yes","mini-suggest_clipboard_yes","mini-suggest_turboapp_yes","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_affix_yes","mini-suggest_carousel_yes","mini-suggest_traffic_yes","mini-suggest_re-request_yes","mini-suggest_source_yes","mini-suggest_favicon_yes","mini-suggest_more","mini-suggest_long-fact_yes","mini-suggest_hide-keyboard_yes","mini-suggest_clear-on-submit_yes","mini-suggest_focus-on-change_yes","mini-suggest_short-fact_yes","mini-suggest_app_yes","mini-suggest_grouping_yes","mini-suggest_entity-suggest_yes","mini-suggest_redesigned-navs_yes","mini-suggest_title-multiline_yes","mini-suggest_type-icon-wrapped_yes","mini-suggest_fulltext-highlight_yes","mini-suggest_fulltext-insert_yes","mini-suggest_lines_multi"],"counter":{"service":"neurolib_com_tr_desktop","url":"//yandex.ru/clck/jclck","timeout":300,"params":{"dtype":"stred","pid":"0","cid":"2873"}},"noSubmit":false,"formAction":"https://yandex.com.tr/search","tld":"com.tr","suggestParams":{"srv":"serp_com_tr_desktop","wiz":"TrWth","yu":"6496882201757165445","lr":213,"uil":"tr","fact":1,"v":4,"use_verified":1,"safeclick":1,"skip_clickdaemon_host":1,"rich_nav":1,"verified_nav":1,"rich_phone":1,"use_favicon":1,"nav_favicon":1,"mt_wizard":1,"history":1,"nav_text":1,"maybe_ads":1,"icon":1,"hl":1,"n":10,"portal":1,"platform":"desktop","mob":0,"extend_fw":1,"suggest_entity_desktop":"1","entity_enrichment":"1","entity_max_count":"5"},"disableWebSuggest":false},"context":{"query":"","reqid":"1757165527539283-11475022983711276753-balancer-l7leveler-kubr-yp-klg-114-BAL","lr":"213","aliceDeeplink":"{\"text\":\"\"}"},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"3m70w01-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header"},"3m701":{"state":{"links":[{"id":"main","url":"/yacevap","title":"Ana Sayfa","target":"_self"},{"id":"technologies","url":"/yacevap/c/teknoloji","title":"Teknoloji","target":"_self"},{"id":"psychology-and-relationships","url":"/yacevap/c/psikoloji-ve-iliskiler","title":"Psikoloji ve İlişkiler","target":"_self"},{"id":"science-and-education","url":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","title":"Bilim ve Eğitim","target":"_self"},{"id":"food","url":"/yacevap/c/yemek","title":"Yemek","target":"_self"},{"id":"culture-and-art","url":"/yacevap/c/kultur-ve-sanat","title":"Kültür ve Sanat","target":"_self"},{"id":"tv-and-films","url":"/yacevap/c/filmler-ve-diziler","title":"Filmler ve Diziler","target":"_self"},{"id":"economics-and-finance","url":"/yacevap/c/ekonomi-ve-finans","title":"Ekonomi ve Finans","target":"_self"},{"id":"games","url":"/yacevap/c/oyun","title":"Oyun","target":"_self"},{"id":"sport","url":"/yacevap/c/spor","title":"Spor","target":"_self"},{"id":"beauty-and-style","url":"/yacevap/c/guzellik-ve-moda","title":"Güzellik ve Moda","target":"_self"},{"id":"useful-tips","url":"/yacevap/c/faydali-ipuclari","title":"Faydalı İpuçları","target":"_self"},{"id":"auto","url":"/yacevap/c/otomobil","title":"Otomobil","target":"_self"},{"id":"law","url":"/yacevap/c/hukuk","title":"Hukuk","target":"_self"},{"id":"travel","url":"/yacevap/c/seyahat","title":"Seyahat","target":"_self"},{"id":"animals-and-nature","url":"/yacevap/c/hayvanlar-ve-doga","title":"Hayvanlar ve doğa","target":"_self"},{"id":"health","url":"/yacevap/c/saglik","title":"Sağlık","target":"_self"},{"id":"other","url":"/yacevap/c/diger","title":"Diğer","target":"_self"}],"activeLinkId":"science-and-education","title":"Kategoriler","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"3m70w02-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header-categories"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header-categories"},"3m702":{"state":{"tld":"com.tr","markdown":"Yumurta beyazı, **pişirme işlemi sırasında** şeffaflığını kaybeder ve beyazlaşır [```1```](https://bilimcocuk.tubitak.gov.tr/content/neden-yumurtanin-beyazi-pismeden-once-seffaf-pistikten-sonra-beyazdir)[```2```](https://www.lokmanbas.net/merak-edilenler/yumurtanin-seffaf-kismi-neden-haslaninca-ve-pisince-beyazlasir)[```5```](https://www.ustayemektarifleri.com/soru-ve-cevaplar/yumurta-pisince-neden-beyaz-olur). \n\nBunun nedeni, yumurta beyazındaki proteinlerin pişirme sırasında **yapısal değişimlere uğramasıdır** [```2```](https://www.lokmanbas.net/merak-edilenler/yumurtanin-seffaf-kismi-neden-haslaninca-ve-pisince-beyazlasir)[```5```](https://www.ustayemektarifleri.com/soru-ve-cevaplar/yumurta-pisince-neden-beyaz-olur). Yumurta soğukken, bu proteinler birbirinin üzerinden kayarak sıvı gibi hareket eder [```5```](https://www.ustayemektarifleri.com/soru-ve-cevaplar/yumurta-pisince-neden-beyaz-olur). Ancak pişirme sırasında proteinlerin yapısındaki aminoasitler ayrılır ve yeniden bir araya gelir [```2```](https://www.lokmanbas.net/merak-edilenler/yumurtanin-seffaf-kismi-neden-haslaninca-ve-pisince-beyazlasir). Bu yeni yapıda aminoasitler birbirlerine daha sıkı ve yakın bağlanır, ayrıca içlerine su molekülleri hapsolur [```2```](https://www.lokmanbas.net/merak-edilenler/yumurtanin-seffaf-kismi-neden-haslaninca-ve-pisince-beyazlasir). Bu durum, pişmiş yumurta beyazının mat ve beyaz bir görünüm almasına yol açar [```2```](https://www.lokmanbas.net/merak-edilenler/yumurtanin-seffaf-kismi-neden-haslaninca-ve-pisince-beyazlasir).","sources":[{"sourceId":1,"url":"https://www.lokmanbas.net/merak-edilenler/yumurtanin-seffaf-kismi-neden-haslaninca-ve-pisince-beyazlasir","title":"Yumurtanın Şeffaf Kısmı Neden Haşlanınca ve Pişince...","shownUrl":"https://www.lokmanbas.net/merak-edilenler/yumurtanin-seffaf-kismi-neden-haslaninca-ve-pisince-beyazlasir","rel":"nofollow"},{"sourceId":2,"url":"https://nedeninedir.com/yumurta-pisirilirken-neden-beyazlasir","title":"Yumurta Pişirilirken Neden Beyazlaşır? | Nedeni Nedir?","shownUrl":"https://nedeninedir.com/yumurta-pisirilirken-neden-beyazlasir","rel":"nofollow"},{"sourceId":3,"url":"https://yemek.com/yumurta-beyazi-nasil-cirpilir/","title":"Yumurta Beyazı Nasıl Çırpılır? - Yemek.com","shownUrl":"https://yemek.com/yumurta-beyazi-nasil-cirpilir/","rel":"nofollow"},{"sourceId":4,"url":"https://www.lezzet.com.tr/lezzetten-haberler/yumurta-beyazi-nasil-cirpilir","title":"Yumurta Beyazı Nasıl Çırpılır?","shownUrl":"https://www.lezzet.com.tr/lezzetten-haberler/yumurta-beyazi-nasil-cirpilir","rel":"nofollow"},{"sourceId":5,"url":"https://www.ustayemektarifleri.com/soru-ve-cevaplar/yumurta-pisince-neden-beyaz-olur","title":"Yumurta Pişince Neden Beyaz Olur?","shownUrl":"https://www.ustayemektarifleri.com/soru-ve-cevaplar/yumurta-pisince-neden-beyaz-olur","rel":"nofollow"}],"isHermione":false,"headerProps":{"header":"Yumurta beyazı neden şeffaflaşır?","homeUrl":"/yacevap","categoryUrl":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","categoryTitle":"Bilim ve Eğitim","canUseNativeShare":false,"tags":[{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"Kimya"},{"href":"/yacevap/t/pisirme","text":"Pişirme"},{"href":"/yacevap/t/protein","text":"Protein"}],"extralinksItems":[{"variant":"reportFeedback","reportFeedback":{"feature":"YazekaAnswers","title":"Bu yanıtta yanlış olan ne?","checkBoxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]}}]},"suggestProps":{"suggestItems":[{"id":0,"text":"Yumurta beyazındaki proteinler nasıl çalışır?","url":"/search?text=Yumurta+beyaz%C4%B1ndaki+proteinlerin+%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fma+prensibi&promo=force_neuro"},{"id":1,"text":"Yumurta beyazı neden şeffaflaşır?","url":"/search?text=Yumurta+beyaz%C4%B1+neden+%C5%9Feffafla%C5%9F%C4%B1r%3F&promo=force_neuro"},{"id":2,"text":"Proteinlerin yapısı nasıl değişir?","url":"/search?text=Yumurta+beyaz%C4%B1ndaki+proteinlerin+yap%C4%B1s%C4%B1+pi%C5%9Firme+s%C4%B1ras%C4%B1nda+nas%C4%B1l+de%C4%9Fi%C5%9Fir%3F&promo=force_neuro"},{"id":-1,"url":"/search?text=Yumurta+beyaz%C4%B1+neden+%C5%9Feffafla%C5%9F%C4%B1r%3F&promo=force_neuro","text":"Daha fazla bilgi"}]},"feedbackProps":{"feature":"YazekaAnswers","baseProps":{"metaFields":{"yandexuid":"6496882201757165445","reqid":"1757165527539283-11475022983711276753-balancer-l7leveler-kubr-yp-klg-114-BAL"}},"positiveCheckboxLabels":[{"value":"Yanıtı çok beğendim"},{"value":"Yanıtta gerekli bilgiler var"},{"value":"Kolay anlaşılır"},{"value":"Diğer"}],"negativeCheckboxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]},"dialogStoreProps":{"baseUrl":"","baseUrlWs":""},"globalStoreProps":{"imageBackendUrl":"https://yandex.com.tr/images-apphost/image-download?cbird=171","query":"","retina":false,"avatarId":"0","isHermione":false,"isMacOS":false,"tld":"com.tr","isEmbeddedFuturis":false,"isLoggedIn":false,"brand":"yazeka","reqId":"1757165527539283-11475022983711276753-balancer-l7leveler-kubr-yp-klg-114-BAL","device":{"isIOS":false,"platform":"desktop"}},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"3m70w03-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"question"},"3m703":{"state":{"relatedMaterials":[{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.haslama.gen.tr/rafadan-yumurta-nasil-haslanir-puf-noktalari-nelerdir.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.aksam.com.tr/mor-papatya/rafadan-yumurta-nasil-yapilir/haber-1004860?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.dayibilir.com/soru/428005/yumurtanin-beyazi-neden-su-gibi-olur?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.sabah.com.tr/roza/mutfak-sirlari/rafadan-yumurta-kac-dakikada-olur-az-pismis-rafadan-yumurta-kac-dakika-kaynatilir-rs1?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.wikipedia.org/wiki/Rafadan_yumurta?size=16&stub=1"],"header":"Rafadan yumurtanın beyazı neden sulu olur?","teaser":"Rafadan yumurtanın beyazının sulu olmasının nedeni, yumurtanın su kaynamaya başladıktan sonra 3-4 dakika arasında pişirilmesidir. Rafadan yumurta, beyazı hafif pişmiş, sarısı ise tamamen akışkan kalan kıvamıyla tanımlanır. Yumurtanın beyazının sulu olmaması için, su kaynamaya başladıktan sonra 2 dakika daha pişirilmesi önerilir.","href":"/yacevap/c/yemek/q/rafadan-yumurtanin-beyazi-neden-sulu-olur-3639921102","tags":[{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/pisirmeteknikleri","text":"PişirmeTeknikleri"},{"href":"/yacevap/t/yumurta","text":"Yumurta"}],"imageThumbProps":{"alt":"A close-up of a Turkish breakfast table with a perfectly cooked soft-boiled egg in a small ceramic cup, its runny white spilling slightly onto a rustic wooden plate alongside fresh bread and olives, steam rising gently from the egg.","src":"https://avatars.mds.yandex.net/get-neurolib-art/16401355/picture-9m2DQo5tGp8GE3KViAsS/orig"}}],"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"3m70w04-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"related"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"related"},"3m704":{"state":{"tld":"com.tr","isIos":false,"isQuestionPage":true,"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"3m70w05-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"ask_question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"ask_question"},"3m705":{"state":{"generalLinks":[{"id":"privacy-policy","text":"Gizlilik politikası","url":"https://yandex.com.tr/legal/privacy_policy/"},{"id":"terms-of-service","text":"Kullanıcı sözleşmesi","url":"https://yandex.com.tr/legal/tos/"},{"id":"report-error","text":"Hata bildir","url":"https://forms.yandex.com.tr/surveys/13748122.01a6645a1ef15703c9b82a7b6c521932ddc0e3f7/"},{"id":"about-company","text":"Şirket hakkında","url":"https://yandex.com.tr/project/portal/contacts/"}],"copyright":{"url":"https://yandex.com.tr","currentYear":2025},"socialLinks":[{"url":"https://www.tiktok.com/@yandex.turkiye","type":"tiktok","title":"TikTok"},{"url":"https://www.youtube.com/@YandexTurkiye","type":"youtube","title":"Youtube"},{"url":"https://www.facebook.com/YandexComTr","type":"facebook","title":"Facebook"},{"url":"https://www.instagram.com/yandex__turkiye/","type":"instagram","title":"Instagram"},{"url":"https://x.com/yndxturkiye","type":"x","title":"X"}],"categoriesLink":[],"disclaimer":"Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"3m70w06-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"footer"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"footer"}}