Buradasın
Yulaf tarlası nasıl hazırlanır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yulaf tarlasının hazırlanması için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Toprak İşleme: Yulaftan önce ekilmiş olan bitkiye, yulafın ekim dönemine ve yöredeki iklim koşullarına göre toprağın işlenmesi değişir 12. Yazlık yulaf ekimi yapılacaksa tarla kıştan önce derin sürülerek kesekli bırakılmalı ve bol su biriktirilmelidir 12.
- Gübreleme: Killi, tınlı ve kumlu, humusça zengin topraklar yulaf için uygundur 14. Ahır gübresi toprağın su tutmasını ve havalanmasını sağlar 1. Yulafın ilk gelişme döneminde azot, fosfor ve potasyum ihtiyacı vardır 4. Genellikle dekara 4,5 kg azot ve 6 kg potasyum kullanılır 1.
- Ekim: Yulaf ekimi, buğday için kullanılan ekim makineleriyle veya serpme olarak yapılabilir 2. Ağır topraklarda yüzlek, kuru tarım alanlarında ise derin ekim yapmak uygundur 2. Tohumların bin dane ağırlığı 25 gramın altında olmamalıdır 2. Dekara 17-18 kg tohum yeterlidir 2.
- Yabancı Ot Kontrolü: Tarladaki yabancı ot miktarına göre ikileme ve gerekirse üçleme yapılarak tarla ekime hazır hale getirilmelidir 4.
Bu adımlar, yulaf tarımında yüksek verim elde etmek için önemlidir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: