Sıvıların yoğunluğu, çeşitli yöntemlerle ölçülebilir: Dansimetre (Yoğunluk Ölçer) ile: Dansimetre, sıvının özgül ağırlığını doğrudan veren bir araçtır. Bomemetre (Yoğunluk Karşılaştırıcı) ile: Sabit ağırlıklı bir yoğunlukölçerdir ve çözeltideki g/cm³ olarak tuz (NaCl) miktarını ifade eder. Laktodansimetre ile: 15 °C veya 20 °C'ye ayarlı olan bu araç, genellikle süt endüstrisinde kullanılır. Piknometre ile: Bilinen hacimde cam bir tüp, yoğunluğu ölçülecek sıvı ile doldurulur ve sıvının ağırlığı bulunur. Yüzdürme (Arşimet) Yöntemi ile: Sıvıya batırılmış bir cisim, yer değiştirdiği sıvının ağırlığına eşit belirgin bir ağırlık kaybı gösterir. Sıvıların yoğunluğu, genellikle 20 °C veya 15,6 °C'de ölçülmelidir, çünkü sıvıların hacimleri sıcaklık değişikliklerinden etkilenir.