Buradasın
Tütün bakteriyel solgunluğu neden olur?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Tütün bakteriyel solgunluğu, Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens adlı bakteriden kaynaklanır 2. Bu bakteri, bitkinin iletim demetlerine yerleşerek tüm dokulara yayılır 2.
Bakteriyel solgunluğun bazı nedenleri:
- Enfeksiyon yolları: Gerçek yaprakların ortaya çıkmasıyla başlar ve yaralar aracılığıyla bitkiye girer 25. Sulama suyu ve enfekte bitki artıkları da bakterinin yayılmasına neden olabilir 5.
- Uygun koşullar: 25-30°C sıcaklık ve yüksek nem, bakterinin gelişmesi için idealdir 2.
Belirtiler:
- Yapraklarda sararma ve nekrotik lekeler 24.
- Gövde ve yaprak saplarında siyah lekeler 2.
- Bitkilerin solması ve çökmesi 5.
Mücadele yöntemleri:
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: