Taban suyu seviyesinin kaç olması gerektiği, bitki türüne, iklim koşullarına ve toprak yapısına bağlı olarak değişir. Bazı bitki türleri için optimum taban suyu seviyeleri: Çavdar: Ekim yapılırken 0,40 m, başağa kalkarken 0,50 m, olgunlaşma devresinde 0,60 m, hasatta 0,70-0,80 m. Kışlık buğday ve patates: 40 cm taban suyu düzeyinde %61 ve %56, 90 cm taban suyu düzeyinde ise %83 ve %89 verim. Şeker pancarı ve fasulye: 40 cm taban suyu derinliğinde %71, %79, 90 cm taban suyunda ise %92 ve %90 verim. Taban suyu seviyesi, sulama sezonunda tarla bitkileri için 1,0-1,2 m, meyve ağaçları için 1,2-1,6 m derinliğin altında olmalıdır. Taban suyu seviyesinin uygun derinlikte tutulması, kök çürümesini, su baskınını ve tuzlanmayı önler.