Buradasın
Rutherford alfa saçılması deneyinde ne gözlemledi?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Rutherford alfa saçılması deneyinde şu gözlemleri yaptı:
- Alfa parçacıklarının büyük kısmının yön değiştirmeksizin metal folyoyu geçmesi 234. Bu, atomun büyük bir kısmının boşluk olduğunu gösterdi 24.
- Bazı alfa parçacıklarının büyük açılarla sapmaya uğraması 34. Bu, atomun merkezinde küçük bir hacimde yoğunlaşmış pozitif bir kütlenin varlığını işaret etti 34. Rutherford bu bölgeye çekirdek adını verdi 14.
- Nadiren de olsa alfa parçacıklarının geriye doğru, başlangıç doğrultularının tam tersi yönde sapması 4. Bu, pozitif yüklü alfa parçacıklarının çok düşük bir oranda geriye doğru saçılmasının, atomun ortasında küçük bir hacimde artı yükün yoğunlaşmasının sonucu olduğunu gösterdi 4.
Rutherford, bu deney sonucunda atomun yapısında büyük boşluklar olduğu ve bu boşlukların hacimsel olarak büyük kısmında elektronların bulunduğu sonucuna ulaştı 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: