Parlama ve alevlenme noktası iki farklı yöntemle ölçülür: açık kap ve kapalı kap yöntemi. Açık kap yöntemi şu şekilde uygulanır: 1. Numune, uygun bir akıcılığa kadar ısıtılır (140-170°C). 2. Numune, kabın çentik ile belirlenen kısmına kadar doldurulur. 3. Deney başlangıcında sıcaklık, parlama noktasına yaklaşana kadar dakikada 5-17 °C artırılır. 4. Numunenin yüzeyine yakın bir kıvılcım atılır ve tutuşma oluştuğu anda termometreden okunan sıcaklık değeri, parlama noktası olarak kabul edilir. Kapalı kap yöntemi ise şu şekildedir: 1. Numune, tutuşturma kaynağının sokulabildiği bir kapak ile kapatılan bir kaba yerleştirilir. 2. Kabı çevreleyen ısı, içeride hapsolur ve bu da parlama noktasının daha düşük ölçülmesine neden olur. 3. Parlama noktası, kabın içindeki buharların sıcaklık dengesinde olduğu test cihazları ile belirlenir.