Osmozu etkileyen faktörler: Çözünen konsantrasyonu: Osmoz, su moleküllerinin, yarı geçirgen bir zardan geçerek; çözünen konsantrasyonu düşük olan bir alandan, çözünen konsantrasyonu yüksek olan bir alana doğru hareket ettiği bir süreçtir. Zardaki protein kanalı sayısı: Zardaki protein kanalı sayısı arttıkça difüzyon hızı artar. Molekülün büyüklüğü: Molekülün büyüklüğü arttıkça difüzyon hızı azalır. Ortam sıcaklığı: Ortam sıcaklığı arttıkça moleküllerin kinetik enerjileri artacağından difüzyon hızı da artar. Difüzyon yüzeyinin genişliği: Difüzyon yüzeyinin genişliği arttıkça difüzyon hızı artar. İki ortam arasındaki yoğunluk farkı: İki ortam arasındaki yoğunluk farkı arttıkça difüzyon hızı artar. Molekülün yapısal özellikleri: Molekülün yapısal özellikleri de osmozu etkileyebilir.