Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Osmanlı'da lonca sistemi şu şekilde çalışırdı:
- Esnafın Örgütlenmesi 12. Loncalar, aynı bölgede yaşayan esnaf ve zanaatkârların örgütlenerek kurduğu meslek organizasyonlarıydı 12.
- Hiyerarşi 5. Loncalarda çırak, kalfa ve usta olmak üzere üç temel sınıf vardı 13. Çıraklar belirli bir süre çalışıp yetkinlik kazandıktan sonra kalfa, ardından usta olurlardı 5.
- Eğitim 13. Loncalarda çalışanlara mesleki ve teknik eğitim verilirdi 13.
- Üretim ve Kalite Kontrolü 13. Loncalar, üretim koşullarını, çalışma saatlerini, üye sayısını, ücret düzeylerini, üretilecek malların niteliğini ve fiyatlarını düzenlerlerdi 13. Ayrıca, esnafların ürettiği ve sattığı malların kalitesini kontrol ederlerdi 13.
- Tekel ve Rekabet 12. Loncalar, tekel konumuna yükselerek kendi üyeleri dışında başka kişilerin o meslekte faaliyet göstermesini yasaklardı 12.
- Sosyal Sorumluluk 5. Loncalar, üyeleri arasındaki anlaşmazlıkları çözer, mali yardıma ihtiyaç duyan üyelere destek sağlardı 15.
- Devletle İlişkiler 5. Loncalar, devletin kalite standartlarına ve belirlediği fiyatlara uymak zorundaydı 5. Aksi takdirde, kadı tarafından cezalandırılabilir veya loncadan atılabilirlerdi 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: