• Buradasın

    Naci Görur deprem için hangi illeri uyardı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    10 Ağustos 2025 tarihinde, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından, Balıkesir'in yanı sıra Manisa, İzmir, Uşak ve Bursa gibi depremi hisseden illerde vatandaşların artçılar nedeniyle binalardan bir süre uzak durmaları gerektiğini vurguladı 3.
    Ayrıca, 26 Haziran 2025 tarihinde Sivas'ta meydana gelen depremin ardından yaptığı açıklamada, Kayseri'den Mersin'e kadar uzanan Ecemiş Fayı'na dikkat çekerek bu fay hattının "yediler mertebesinde" deprem üretebileceğini belirtti 24.
    Prof. Dr. Naci Görür'ün deprem konusunda uyardığı diğer iller arasında Erzincan, Tunceli ve Bingöl de bulunmaktadır 5.
    Deprem riski taşıyan bölgelerde yaşayan vatandaşların, resmi makamların ve uzmanların uyarılarını dikkate almaları önemlidir.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Ege Denizi'nde deprem olursa Naci Görür ne diyor?

    Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi'nde meydana gelen depremler hakkında şu uyarılarda bulunmuştur: Tsunami riski: Depremler, Türkiye'nin Ege kıyılarında tsunami ve yıkıma neden olabilir. Kıyıların tehdit altına girmesi: Normal atımlı bir fay gelişimi olursa, Aydın ile Muğla arasındaki kıyılar tehdit altına girebilir. Deprem fırtınasının evrimi: Deprem fırtınasının gelişip gelişmeyeceği belirsizdir; ancak belli bir süre sonra durabileceği düşünülmektedir. Büyük deprem olasılığı: Depremler büyük bir depreme neden olursa, çürük binaların yıkılmasına yol açabilir. Görür, depremlerin tektonik nedenlerle meydana geldiğini ve Afrika levhasının Anadolu levhasının altına dalmasının bu depremlere neden olduğunu belirtmektedir. Bu bilgiler, 2025 yılı Şubat ve Temmuz aylarındaki açıklamalarına dayanmaktadır.

    Naci Görür'e göre son depremlerin anlamı nedir?

    Prof. Dr. Naci Görür'e göre son depremlerin anlamı, deprem dirençli kentlerin gerekliliğini vurgulamaktır. Görür, depremlerin zaman ve yerinin kesin olarak bilinemeyeceğini, bu tür tartışmaların toplum için faydasız olduğunu belirtmektedir. Örneğin, Sındırgı depreminde "Sındırgı depremi neyin uyarısıdır?" diyerek, depremlerin deprem dirençli kentlerin oluşturulması gerektiğini hatırlattığını söylemiştir. Ayrıca, Kamçatka'daki 8,8 büyüklüğündeki depremi örnek göstererek, deprem dirençli kentler sayesinde ölüm ve yıkımın son derece sınırlı kaldığını belirtmiştir. Bu nedenle, Görür'e göre depremlerin asıl anlamı, insanların can ve mal güvenliğini sağlamak için kentlerin sağlam temeller üzerine inşa edilmesidir.

    Ecemiş Fay Hattı'nda deprem olursa nereler etkilenir?

    Ecemiş Fay Hattı'nda meydana gelebilecek bir depremin etkileyebileceği bölgeler şunlardır: Niğde ve çevresi. Kayseri. Mersin ve çevresi. Uzmanlar, Ecemiş Fay Hattı'nın aktif bir fay olduğunu ve 6,5 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini belirtmektedir.
    A cracked, rugged landscape of Turkey with three prominent fault lines glowing faintly beneath the earth, stretching across mountains and valleys.

    Deprem en çok hangi fay hattında olur?

    Depremlerin en çok meydana geldiği fay hatları, Türkiye'deki üç büyük fay hattıdır: 1. Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF). 2. Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF). 3. Batı Anadolu Fay Hattı (BAF). Bu fay hatları, Türkiye'nin en aktif ve tehlikeli sismik kuşakları arasında yer alır. AFAD'ın verilerine göre, bu fay hatları üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fayı üzerinde 4 ve diğer aktif faylar üzerinde 8 olmak üzere toplam 24 ilin merkezinden doğrudan aktif fay geçmektedir.

    Deprem en çok hangi illere zarar verir?

    Depremden en çok zarar gören iller, aktif fay hatlarına yakın olan ve jeolojik yapısı yumuşak, ova veya alüvyal zeminli olan bölgelerdir. Türkiye'de depremden en çok zarar gören bazı iller: Adıyaman: Merkez ilçesi 2. derece deprem bölgesiyken, Yaylakonak ilçesi 1. derece deprem bölgesidir. Gaziantep: Nurdağı ilçesi depremin en çok yıkıma neden olduğu ilçe olarak kayıtlara geçmiştir. Kahramanmaraş: Dulkadiroğlu ilçesi depremden en çok hasar alan ilçe olmuştur. Hatay: Antakya ilçesi en çok hasar gören ilçelerden biridir. Erzincan, Tokat, Amasya, Kastamonu, Çankırı, Karabük, Düzce, Bolu, Sakarya, Yalova, Kocaeli, İstanbul, Çanakkale, Balıkesir ve Bursa gibi iller de şiddetli depremlere karşı hassas bölgeler arasında değerlendirilmektedir. Türkiye'de deprem riski bulunmayan bölge yoktur.
    A solemn Turkish geologist points at a cracked Istanbul skyline while anxious citizens watch, with faint seismic waves rippling beneath their feet.

    Naci Görur İstanbul depremi için ne diyor?

    Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depremi için şu uyarılarda bulunmaktadır: Kumburgaz Fayı'nın riski: Görür, Kumburgaz Fayı'nın kırılmaya hazır olduğunu ve bu kırılmanın 7'nin üzerinde bir deprem üretebileceğini belirtmektedir. Sismik hareketlilik: Marmara Denizi'ndeki sismik hareketliliğin geçici olmadığını, özellikle Kumburgaz Fayı'nın stres biriktirdiğini ifade etmektedir. Hazırlık eksikliği: İstanbul'un depreme hazırlıksız olduğunu ve yapı stokunun gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Büyük deprem beklentisi: Kumburgaz Fayı ve Adalar Fayı'nın kırılmasıyla minimum 7,2, maksimum 7,5 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini belirtmektedir. Görür, depremlere karşı dirençli kentler oluşturmak için yerel yönetimlerin bilimle iç içe, şeffaf ve uzun vadeli planlar yapması gerektiğini de eklemektedir.

    Naci Gorur hangi fay hattında deprem bekliyor?

    Prof. Dr. Naci Görür, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde deprem beklemektedir. Görür, bu fayın kırılma döngüsünün dolduğunu ve büyük bir deprem üretme zamanının geldiğini belirtmektedir. Ayrıca, Ecemiş Fay Zonu üzerindeki Tecer Fay Kolu'nda da 7 büyüklüğünde bir deprem riski olduğunu dile getirmiştir.