Kıtlık, bir bölgede veya ülkede, üretilen tarımsal ve zirai ürünlerin, o bölgede yaşayan halkın ihtiyaçlarını karşılayamayacak kadar az olması durumudur. Kıtlığın başlıca nedenleri genellikle doğal ve beşeri olarak iki ana kategoride ele alınır: Doğal nedenler: Kuraklık, aşırı yağmur ve taşkınlar, mevsimsiz soğuklar, tayfunlar, bitki hastalıkları ve ürünlere dadanan zararlı böcekler. Beşeri nedenler: Savaşlar, ekonomik nedenler (yeterli besin ithal edilememesi), haşerelerin ve böceklerin tarım ürünlerine zarar vermesi. Kıtlık, sürekli açlığa yol açtığı için erken ölümlere neden olur ve açlığa bağlı nedenlerle ortaya çıkan hastalıklar da kıtlığın sonuçları arasında yer alır.