• Buradasın

    İstanbul hükümeti ve itilaf devletlerinin desteğiyle Anadolu'da çıkan isyanlar nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İstanbul Hükümeti ve İtilaf Devletlerinin desteğiyle Anadolu'da çıkan isyanlar şunlardır:
    1. Anzavur Ayaklanması: İstanbul Hükümeti tarafından paşalığa getirilen Ahmet Anzavur'un, Manyas, Susurluk ve Ulubat dolaylarında İtilaf Devletlerinin desteğiyle başlattığı isyan 13. Çerkez Ethem kuvvetleri tarafından 15 Nisan 1920'de bastırılmıştır 1.
    2. Kuvayı İnzibatiye (Hilafet Ordusu) Ayaklanması: İstanbul Hükümeti tarafından İngilizlerden alınan para ve silah yardımıyla kurulan bir ordu olan Kuvayı İnzibatiye'nin, Geyve'yi milli kuvvetlerden alarak Boğazlar bölgesinde kontrolü sağlamaya çalışması 13. Ali Fuat Paşa (Cebesoy) komutasındaki 20. Kolordu tarafından 14 Haziran 1920'de dağıtılmıştır 1.
    3. Bolu-Düzce-Hendek-Adapazarı Ayaklanmaları: İngilizler tarafından desteklenen bu ayaklanmaların amacı, Kuvayı Milliye birliklerinin Marmara Denizi ve İstanbul'a yaklaşmalarını önlemekti 13. Mahmut Bey, Refet Bele ve Ali Fuat Paşa başkanlığındaki milli kuvvetler tarafından 23 Nisan 1920'de bastırılmıştır 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Osmanlı Devleti'nde çıkan isyanlar kaça ayrılır?

    Osmanlı Devleti'nde çıkan isyanlar dört ana gruba ayrılır: 1. İstanbul (Merkez-Yeniçeri) İsyanları: Yeniçeriler tarafından çıkarılan isyanlardır. 2. Celali (Anadolu) İsyanları: Ekonomik nedenlerden dolayı Anadolu'da halk tarafından çıkan isyanlardır. 3. Eyalet İsyanları: Eflak, Boğdan, Yemen, Trablusgarp, Erdel gibi eyaletlerde devlet yöneticilerinin halka kötü davranması nedeniyle çıkan isyanlardır. 4. Etnik ve Dini Nedenli İsyanlar: Dini ayrımcılıklar ve etnik kimliklerin tanınmaması gibi sebeplerle ortaya çıkan isyanlardır.

    İtilaf devletlerinin desteği ile Anadolu'nun çeşitli yerlerinde isyanlar çıktı bu isyanları bastırmak için aldığı önlemlerden hangisi?

    İtilaf devletlerinin desteği ile Anadolu'nun çeşitli yerlerinde çıkan isyanları bastırmak için TBMM'nin aldığı önlemlerden bazıları şunlardır: 1. Hıyanet-i Vataniye Kanunu'nun Çıkarılması. 2. İstiklal Mahkemeleri'nin Kurulması. 3. Anadolu Ajansı'nın Açılması. 4. İrşad Heyetleri'nin Oluşturulması. 5. Düzenli Ordunun Kurulması.

    İtilaf Devletleri kimlerdir?

    İtilaf Devletleri, I. Dünya Savaşı'nda İngiltere, Fransa ve Rusya'dan oluşan ittifaktır. Savaşın ilerleyen safhalarında bu ittifaka İtalya, Japonya, Sırbistan, Romanya, Portekiz ve ABD de katılmıştır.

    Anadolu isyanları nelerdir?

    Anadolu isyanları, Osmanlı döneminde Anadolu'da meydana gelen ayaklanmaları ifade eder. Bu isyanlar üç ana başlık altında toplanabilir: 1. Celali İsyanları: XVI. yüzyıldan itibaren Anadolu'da ekonomik ve toplumsal yapının bozulmasından kaynaklanan isyanlardır. 2. Suhte Ayaklanmaları: XVI. yüzyılda medrese öğrencilerinin başlattığı ayaklanmalardır. 3. Eyalet İsyanları: Merkeze uzak eyaletlerde, devlet yöneticilerinin halka kötü davranması nedeniyle çıkan isyanlardır.