• Buradasın

    Göllerin kimyasal yapısını etkileyen faktörler nelerdir 10. sınıf coğrafya?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Göllerin kimyasal yapısını etkileyen faktörler:
    • İklim koşulları 23. Kutuplara gidildikçe ve yükseklere çıkıldıkça göl sularının sıcaklık değeri azalır, bu da gölün kimyasal yapısını etkiler 4.
    • Beslenme kaynakları 23. Göller, akarsular, yer altı suları, kar ve buzullarla beslenebilir 25. Beslenme kaynağı güçlü olan göller, fazla sularını bir gideğen yardımıyla denizlere boşaltır 23.
    • Gölün bulunduğu arazi yapısı 23. Kolay çözünebilen kayaçların (kireç taşı, alçı taşı, kaya tuzu gibi) bulunduğu arazilerde oluşan göllerin suları acı veya sodalı olabilir 23.
    • Gölün büyüklüğü ve derinliği 23.
    • Gideğenin (göl ayağı) olup olmaması 23.
    Örneğin, buharlaşmanın çok olması, göle tuzluluk oranı fazla olan suların katılması, yağışın az olması ve göl çanağının kolay çözünen kayaçlardan meydana gelmesi göldeki tuzluluk oranını artırır 234.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    10. sınıf coğrafya dış kuvvetler nelerdir?

    10. sınıf coğrafya dersinde ele alınan dış kuvvetler şunlardır: Akarsular. Rüzgârlar. Buzullar. Yeraltı suları. Dalgalar ve akıntılar. Gel-git. Dış kuvvetler, atmosfer kökenli olup enerjilerini güneşten alırlar.

    Göllerin kimyasal özellikleri nelerdir?

    Göllerin kimyasal özellikleri şunlardır: Çözünmüş gazlar: Göl sularında başlıca çözünmüş gazlar oksijen ve karbondioksittir. Çözünmüş maddeler: Göl suları, anorganik ve organik maddeler içerir. pH değeri: Göllerin pH değeri, nötrlüğe yakın olabilir veya alkali şartlar taşıyabilir. Besin tuzları: Göllerin besin tuzu içeriği, oligotrofik, mezotrofik, ötrofik ve distrofik gibi farklı sınıflamalara yol açar. Tuzluluk: Göllerin sularının kimyasal yapısı acı, tuzlu, sodalı ve tatlı olabilir. Göllerin kimyasal özellikleri, iklim koşulları, beslenme kaynakları, gölün bulunduğu arazi yapısı, büyüklüğü ve derinliği gibi faktörlere bağlı olarak değişir.